– Nå er det virkelig hektisk her. For oss er det høysesong når nordmenn har ferie, sier Inge Meisal, som er markedsansvarlig og pasientkoordinator for det ungarske tannlegesenteret Europa Dental i Norge. Han tar nordmenn med på Budapest-turer som skal spare dem for mange titalls tusenlapper. – Jeg står faktisk her nede nå, med en gruppe på tjue nordmenn som skal få fikset tennene. I tillegg til at vi skal på elvecruise og spa-besøk og ha det riktig så trivelig, reklamerer han. En rekke norske agenter tilbyr i likhet med han tannverdenes svar på all-inclusive: Bare oppgi hva slags tannbehandling du ønsker, så får du program for tannbehandling, hotell i nærheten, transport til og fra øktene i tannlegestolen, tolk til å oversette dine engstelige spørsmål fra norsk og organiserte sightseeingturer når den verste tannpinen har lagt seg.

Lavpris

Oppsiden ved å velge en tannlege i utlandet er klar. I Øst-Europa får du behandlingen 50-70 prosent billigere enn i Norge. Selv den svenske lavpris-klinikken City Dental lokker med regning ned mot halvparten av vanlig pris. Har du rett på trygderefusjon, bør du imidlertid være oppmerksom på at du som turist ikke får refusjon for planlagte behandlinger i utlandet. – Prisen på behandling i Polen er under halvparten av den norske, mens kvaliteten er minst like god, med topp moderne utstyr, mener kontaktperson for Godenta i Norge, Kjell Klynderud. Han ble kontaktperson etter selv å ha vært pasient på den polske klinikken Impladent. I overkant av hundre nordmenn vil i år få behandling samme sted. Klinikken Europa Dental har hittil i år behandlet 500 nordmenn. Mens Tannreiser.no melder om at de vil formidle tusen pasienter i løpet av 2008. Konkurransen om pasientene er hard: Her gis student-, pensjonist- og kvantumsrabatter. Gratis forundersøkelse organiseres i mange norske byer, og enkelte spanderer også flybillett for konsultasjon i sin klinikk. Finansieringsordninger tilbys dersom feriepengene bare strekker til fornying av halve tanngarden.

Skepsis

Den norske tannlegeforening har uttrykt bekymring for at utenlandske klinikker satser på aggressiv markedsføring, og for at ønske om høy inntjening kan føre til overbehandling, men har ikke ønsket å fraråde utenlandstur. Forbrukerrådet derimot, advarer om at du kan få en tung klageprosess dersom utenlandsoppholdet ikke svarte til forventningene. – Uansett hvilket land du er i, har du krav på erstatning dersom behandlingen ikke utføres fagmessig. Problemet er å få gjennomslag for kravet sitt, sier leder i Forbruker Europa, Lars Grøndal. Han anbefaler å starte med å klage til tannlegen. – Du kan også klage til oss i Forbruker Europa, så vil vi videreformidle til klageinstansen i det aktuelle landet. Reiser du utenfor Europa derimot, må du klare deg på egen hånd. Jeg tror ikke jeg ville tatt sjansen på en behandling utenfor vår verdensdel, advarer han. Thailand er ett av de mer eksotiske landene nordmenn har tatt i bruk som kombinert ferie- og tannbehandlingssted.

Garantiordninger

Forbrukerrådet har foreløpig har ikke fått mange klager på klinikker utenlands. – Vi har hatt noen saker, og det er stort sett de grovere tilfellene hvor hele jobben må gjøres om igjen. For den enkelte forbruker kan det være vanskelig å på forhånd vurdere om klinikken har standard på behandlingen, advarer Grøndal. Tannturformidler Inge Meisal mener de fleste klinikker har gode garantiordninger. – Vår klinikk har tre års garanti og et apparat for å følge opp. Hvis noe må rettes, får du gratis reise og opphold, sier han, og legger til at garanti er nødvendig for at folk skal føle seg trygge. Enkelte forbinder fremdeles Øst-Europa med dårlig utstyr og lav standard. – Mange er skeptiske, sier Meisal. – Men det kommer nok mest av at folk er skeptiske til tannleger generelt. Mange av våre kunder har unngått tannlegebesøk i årevis, og har mye å rydde opp i.