SPEAKER.NO: Det virker som en evighet ned til vannkanten, men på femmeteren står det tre 21-åringer - tilsynelatende fryktløse - og manner seg opp til en dobbel baklengs salto og et avsluttende stup. - Landing på ryggen eller magen er det verste som kan skje. I halfpipen er det is og fare for bruddskader. Det er mer skummelt, sier Roger Kleivdal, et av de dristige snowboardtalentene med finaleambisjoner i 2010-lekene, til Speaker.no.

Røde bryst

Terpingen på forsesongen foregår vanligvis i turnhaller. Fra trampoline eller trampett og ut i det som er et skumgummibasseng. Fra stupebrettet i Risenga svømmehall i Asker flytter snowboardstjernene nye grenser. Rødflammende bryst kan bli resultatet av møtet med vannoverflaten, men det bryr de seg fint lite om. I hvert fall når vi spør. - Jeg har hatt noe heftige plask og blitt ganske rød, men det går fort over. Konsekvensene er mindre her enn på barmark og i konkurranse, sier Tore Holvik. Triksene som ble karakterisert som halsbrekkende da snowboard ble OL-gren i Nagano i 1998, er utdatert for lengst. 720-gradersrotasjonen, som Gian Simmen vant med for 12 år siden, holder knapt til å vinne et klubbmesterskap i dag. Nå terpes det på langt mer krevende rotasjoner. I alle retninger og rundt alle akser. Man må beherske doble saltoer for å henge med.

Sirkusartister

Smellen et mageplask fra stupebrettet etterlater seg er umiskjennelig. Det er som om noen avfyrer et skudd, men det er ikke så dramatisk. Heldigvis. - Jeg får følelsen av å stå i et hopptårn. Det er litt skummelt å gå ut mot stupet, men samtidig er det deilig å mestre det. Å få til en dobbel salto - det være seg forlengs eller baklengs, sier Fredrik Austbø, olympisk deltaker allerede i Torino for fire år siden. Da var han kun 16 år og ble nummer 38. Badegjestene nærmest himler med øynene - overbevist om at Holvik, Kleivdal Austbø er artister som bruker svømmehallen til å øve på neste sirkusnummer. - Romfølelsen er viktig. Få inn rotasjon og vite hvor de er i lufta. Bassenget er et avbrekk for oss, men samtidig er det enklere å bryte barrierer her. Utøverne tør å skyve grensene enda lenger, sier sportssjef Vidar Nyhus. Les mer om denne saken på Speaker.no