Er dette en variant av stuede poteter? I så fall er retten tilberedt med langt mer kjærlighet og fløte enn det som er vanlig. Vi får en kombinasjon av milde, runde smaker og rikelig med fett og salt bacon, samt et grønt innslag som gir nødvendig friskhet og strukturelt velbehag – hvor den sprø konsistensen bryter med det bløte, grøtaktige. Hvis denne retten hadde sittet like lenge i munnhulen som en ekte risotto, kunne den fått følge med en nebbiolo-basert vin, eller en kraftig sangiovese på høyt nivå. Her er barbera et mer naturlig valg: Disse druene er i stand til å gi viner med en tett, saftig fruktsødme som her behøves for å matche det salte fra ost og bacon. Vi får også høy syre – til å rense opp etter alt fettet – og fin fasthet uten at munnhulen blir stående naken igjen etter en liten munnfull. En god løsning kan være 45312 Vespa Barbera d"Asti 2007, Cascina Castelet, Piemonte, Italia. Kr 119.90 (Hovedsortiment) Denne vinen smaker av sødmefulle, mørke bær og steinfrukt kombinert med en flott friskhet i anslaget og bløte tanniner. Barberaen renser elegant opp i munnhulen og etterlater et friskt og saftig inntrykk etter den fete og litt uvanlige potetretten.