2009 ble året da musikknedlasting i lovlige former tok av for fullt. Etter årevis med krangel om rettigheter, kopisperrer og generelt tungvinte løsninger for oss forbrukere, begynte musikkbransjen endelig å legge til rette for lovlig musikknedlasting. Et av de viktigste stegene har vært å fjerne kopisperren, som effektivt har hindret oss i å høre favorittlåtene våre på andre enheter enn den vi lastet ned musikken til i utgangspunktet. Med den begrensningen ute av veien, samt et rikt utvalg av musikk, er også folk flest mer villig til å betale for musikken de laster ned.

Mange fordeler

Fordelen med nedlastbar, filbasert musikk er åpenbar for de fleste. Du slipper rotet med CD-plater, og kan lagre hele musikksamlingen din på en PC eller en bærbar musikkspiller. Herfra er det også lett å ta med seg musikken hvor som helst. De fleste moderne musikkanlegg kommer nå med en USB-inngang som lar deg spille av musikken rett på stereoen. Nettbasert musikkhandel gir også nye muligheter for musikkinteresserte. Du kan laste ned akkurat de enkeltsangene du vil ha, uten å måtte betale for et helt album. Når du først har betalt for låtene, har du ofte mulighet til å laste dem ned flere ganger – kjekt om du skulle glemme å overføre musikk før du drar hjemmefra. Ut fra hvilken musikk du laster ned, kan også nettsidene anbefale lignende artister, eller du kan få anbefalinger fra andre nettbrukere. Slik kan du oppdage ny musikk, kanskje til og med en ny favorittartist, som du neppe ville fått høre om du kun forholdt deg til listetoppene. Den kanskje største fordelen (ikke nødvendigvis for lommeboka) er at du kan kjøpe musikk på impuls. Hører du en fet låt på radioen eller MTV som du bare MÅ ha, behøver det ikke ta lang tid før musikken ligger på spilleren din.

Høy lydkvalitet

Når du først betaler for musikken, har du også lov til å forvente god lydkvalitet. De mest utbredte lydformatene, som MP3, WMA og AAC, gir god lydkvalitet, men er likevel ikke helt på nivå med CD. For å holde størrelsen nede og sikre rask nedlasting, er musikkfilene som regel kraftig komprimert i forhold til originalen. Det begynner etter hvert å komme tjenester som lar deg laste ned musikk i full CD-kvalitet. Såkalte "lossless" (tapsfrie) lydformater som FLAC og ALAC halverer filstørrelsen i forhold til CD, men uten tap av lydinformasjon. I noen tilfeller går det også an å laste ned ekstra høyoppløste musikkfiler (24 bit) hentet rett fra studiomasteren, noe som er en vesentlig forbedring i forhold til CD-formatet (16 bit). Ulempen med disse filene er at de krever stor lagringsplass, og dermed er mest egnet for stasjonære musikkservere til hjemmebruk. Men til bærbar bruk klarer man seg som oftest fint med vanlig MP3.

Slik gjør du det

Å laste ned musikk fra nettet er enkelt. Det første du bør gjøre, er å organisere alle musikkfilene i en felles mappe. En del musikkavspillingsprogrammer, som Windows Media Player, gjør dette automatisk. Mappen kan med fordel være åpen for andre brukere på hjemmenettverket, slik at hele familien kan få tilgang til musikken. Når du har funnet musikken du vil ha, og betalingen er unnagjort, er det bare å laste den ned til denne mappen. Om du har en mobil eller MP3-spiller med internettoppkobling, kan du også laste ned musikken direkte. Ellers er det en smal sak å overføre musikk mellom PC og MP3-spilleren via USB-kontakten.

Musikkbutikker

iTunes Music Store Apples iTunes Music Store er den største musikkbutikken på nett, med det suverent største utvalget av musikk. Itunes er det opplagte valget for Mac, iPod og iPhone-brukere, da det synkroniserer og binder disse produktene sammen. Ved å laste ned iTunes til din PC eller Mac, kan du både kjøpe, spille av og overføre musikk til iPod-en din med samme program. Foruten musikk kan du også laste ned podcaster, digitale bøker og iPhone-applikasjoner. Prisene varierer fra 8-10 kroner per låt og ca. 80 kroner for et album. www.apple.com/itunes Platekompaniet Platekompaniets nye MP3-nedlastingstjeneste er et samarbeid mellom Platekompaniet og Telenor/Djuice. Nettbutikken har en flott layout og et stort utvalg av artister fra inn- og utland til fornuftige priser. Du betaler 8 kroner per låt eller mellom 79 og 99 kroner per album. Du kan laste ned musikk til PC eller direkte til mobilen din (Telenor og Netcom-kunder). Musikken du kjøper, knyttes til mobilnummeret ditt, slik at du også kan laste ned låtene på nytt senere. Betaling skjer enten med kredittkort eller over mobilregningen. Mp3.platekompaniet.no CDon.com Nettbutikken CDon.com er en av veteranene når det gjelder platesalg på nettet. Leter du litt på siden deres finner du også deres nedlastingstjeneste som de kaller "On Demand". Sidene er ikke helt siste skrik, men har et stort utvalg av musikk til gode priser. De billigste låtene koster bare 1 krone, mens du kan få hele album/EP-er fra rundt 39 kroner og oppover. I tillegg til musikk kan du også laste ned videofilmer og spill til PC. www.cdon.no Prefueled.com Prefueled.com retter seg spesielt mot den yngre garde, med stilig grafikk og heftig musikk på forsiden. Layouten er tøff og språket er på norsk, likevel er siden kanskje ikke den mest oversiktlige. Foruten godt utvalg av kjente artister byr Prefueled også på usignerte talenter. Mange artister uten platekontrakt laster opp låter til siden for å sjekke responsen, og mye av denne musikken kan du laste ned gratis. www.prefueled.ocm Urørt NRK Urørt er det desidert største nettstedet for usignerte norske artister, hvor alt fra ukjente talenter til wannabe superstjerner kan legge opp sin musikk og få publikums dom. På Urørt er all nedlasting gratis, og de mest populære (nedlastede) artistene får også spilletid på radio. Flere kjente norske plateartister, blant annet Ida Maria og Ingrid Olava, har fått en pangstart på karrieren sin nettopp gjennom Urørt. http://www11.nrk.no/urort/default.aspx