I nyhetsslippet for mars har Vinmonopolet fokus på de tørre, friske hvitvinene fra Chablis. Mange av oss hutrer kanskje fortsatt foran peisen med et glass varmende rødvin. Men nå i mars er våren underveis. Fisk og annen sjømat er fortsatt på sitt beste. Med en Chablis til blir det riktig lekkert. De berømte vinene fra Chablis har i tillegg en aura rundt seg av teatercafé, feterte skuspillerdivaer og det søte liv. Marsnyhetene gir oss mange muligheter til å bli med i leken, om enn med svidd bankkort. Her er det mange viner som fortjener både fem og seks stjerner.

Vårens beste kjøp fra Chablis

6 STJERNER ****** Clotilde Davenne Petit Chablis 2007 Frankrike (Chablis). Nr. 80173, Kr. 138,10. Basisutvalg Vi er på vinmarkene litt utenfor selv landsbyen Chablis, derfor tilføyelsen "Petit", men også her vokser druen chardonnay i kalkrik jord. I hendene på en god vinmaker blir dette svært bra. Det dufter av sitrus og eple, og smaken er tørr, frisk, ren og veldefinert. Drikk nå eller i sommer til kreps, fiskeretter og naturligvis østers. ****** La Chablisienne Chablis 2007 Frankrike (Chablis). Nr. 80175. Kr. 485,20 for 3 liter Bag-in-Boks. Basisutvalg. Vinene kommer fra et av Frankrikets mest velrenommerte kooperativer, og er en gammel kjenning på flaske for mange. Her på kartong holder den fint stilen. Dette er et veldig godt valg, når vi i Norge uansett kjøper 40 prosent av vinene fra Chablis på kartong. Vi får noe av områdets karakteristiske sjømineraler i duften, sammen med sitrus. Smaken er frisk, syrlig og velbalansert. Chablis til flaskepris på rundt kr.120 lar seg absolutt høre. ****** Brocard Chablis 1. er Cru Vaulorent 2007 Frankrike (Chablis). Nr. 44150. Kr. 221,50. Basisutvalg. Her kommer vi til den utvalgte vinmarken Vaulorent. Kvaliteten går opp, og dermed prisen. Foruten sitrus får vi stor sjømineralsk duft, nesten som hav og tang. I munnen har den større fylde, bred smak, stor friskhet og lang ettersmak. Forsvarer å drikkes nå, men vil utvikle seg flere år i kjelleren. Til de store sjømatanledninger.

5 STJERNER ***** Brocard Chablis Boissonneuse 2007 Frankrike (Chablis). Nr. 48410. Kr. 190,50. Basisutvalg. Karakterfullt grønnskjær, duft av sjø, sitron og smør. Rik og ganske så fyldig i munnen, med fin frisk ettersmak. Som over, til de store anledninger. ***** Chenevières Chablis 1. Cru l'Homme Mort 2007 Frankrike (Chablis). Nr. 48803. Kr. 230,50. Basisutvalg. Tross sitt morbide navn ("den døde mann") er vinen fra denne utvalgte vinmarken svært så tiltalende. Sjømineraler og lime i den småkomplekse duften. Fin fylde, stor frukt og lang mineralsk ettersmak. Denne blir også mer spennende etter noen år i kjelleren, men vinen er faktisk ganske åpen allerede. ***** Martin Chablis 1.er Cru Les Forêts 2007 Frankrike (Chablis). Nr. 80182. Kr. 217,50. Ren, ung sitrusduft med snev av mineraler. Fyldig vin med fin frukt, velbalansert og stor friskhet. I yngste laget dette, blir nesten som å spise eplekart før de modnes. La den hvile i alle fall et år.

Om Chablis

Vinområdet Chablis ligger sørøst for Paris, og utgjør den nordligste delen av Burgund. Her dyrkes utelukkende druen chardonnay til områdets berømte hvitvin. Mye av vinens karakter kommer fra jordsmonnet, der kreps og skalldyr gjennom årmillioner har skapt områdets berømte kimmeridge-kalk og kalkblandede leire. Det er disse forhistoriske havdyrene som gir den karakteristiske sjømineralske aromaen til vinene. Rundt byen Chablis og elven Serein ligger de mange vinmarkene oppdelt i fire kategorier, alt etter kvalitet. De enkleste vinene, Petit Chablis, kommer fra marker i utkanten av området. Her er jordsmonnet noe mindre karakteristisk. For øvrig kan vinene fra Chablis deles inn i tre kvalitetskategorier: Den vanlige Chablis, eller "kommunevinen" som franskmennene gjerne sier, utgjør mesteparten av området. Kvaliteten her avhenger av hvor dyktige produsentene er, både med stell av vinmarkene og i kjelleren. De nest beste vinmarkene, de med fin leire og ganske bra orientering mot sola, kalles "1.er Cru". Vinene herfra viser større smaksbredde og mer karakter, og bør få noen års lagring for å vise sitt potensial. De aller beste vinmarkene kalles "Grand Cru". Dette er sju vinmarker orientert mot sørvest. De ligger der jordsmonnet har mest karakter, og soleksponeringen er best. Slike viner bør helst få fem til ti års lagring for å utvikle seg. Siden begynnelsen av 1990-årene har Chablis vokst i popularitet i Norge. Nå oppfatter vi Chablis som den mest elegante vinen til vellaget sjømat i mange sammenhenger. Faktisk har Vinmonopolets bestillingsliste nesten 200 ulike Chabliser, og når utvalget nå blir styrket med 18 nye, kan alle Chablis-elskere se fremtiden lyst i møte.