– Én, to, tre, fir'! teller prog-rockbandet Ullsokk, og fyrer løs med første låt på ukas bandøving.

Glem forarbeidet

De fem jentene, som begynte å spille i band på fritidsklubben for fire år siden, tilbringer kvelden sammen i et lite øvingslokale på Grünerløkka i Oslo. – Det første du må gjøre hvis du vil starte band, er å finne noen å spille med. Du trenger ikke kjenne de andre fra før, men det gjelder å finne noen du går godt overens med, tipser jentene før de samstemt dunder videre i repertoaret. Veien til ditt eget band virker kanskje lang og bratt: Du har jo ikke lært å spille trommer ennå. Og hva skal bandet hete? Du har ikke engang instrumenter. Og gitarer er jo så dyrt! Gustav Lorentzen, halvparten av Knutsen & Ludvigsen og forfatter av boka "Å spille band", vet imidlertid råd: – Den største fienden til det å være skapende, er alt det du syns du må gjøre først. Dropp forberedelsene – bare gå i gang! oppfordrer han.

Skolert musikk

Grunnutstyret for mange pop- og rockband består av sanganlegg med mikrofoner, trommer, bass og gitar – pluss forsterkere. Et trommesett, eller en elgitar med forsterker, kan du få for et par tusen kroner – eller knappe to måneders avisbudlønn. – Kjøp billige instrumenter hvis du er nybegynner. Det er helt unødvendig å starte med rådyre originalmerker, mener Lorentzen, som selv begynte i band som fjortenåring. – Og ikke kjøp en forsterker som er dyrere og større enn det du faktisk trenger. Husk at den både skal betales og bæres, tipser han erfarent. Hvis du ikke har tilgang på billigutstyr – eller har en kul storebror med gitarer til låns – bør du sjekke bruktprisene på nettet. Eller du kan forhøre deg med kommunen eller skolen – sånn som The BlackSheeps gjorde: – Vi fikk låne instrumenter på skolen, og begynte å øve i et musikkrom der. Etter hvert som vi ble bedre, kjøpte vi våre egne instrumenter, forteller Agnete Kristin Johnsen, Emelie Nilsen, Viktoria Eriksen og Alexander Touryguin i rockekvartetten fra Nesseby.

Et par grep holder

The BlackSheeps har nettopp sluppet sin første plate, og ingen av medlemmene kunne spille da de startet bandet for tre år siden. – Det var veldig tilfeldig hvilke instrumenter vi begynte å spille. Men allerede etter én uke med daglige øvinger, holdt vi en liten konsert på skolen, røper det populære bandet. Lars Lundevall, som har spilt gitar med deLillos i 18 år, har nylig gitt ut "Gitarboka" sammen med de andre deLillos-Lars'ene. Heller ikke Lundevall kunne spille da han begynte i sitt første band – Nilsen – på ungdomsskolen. – Du trenger ikke lære deg å spille først. Det gjorde i hvert fall ikke jeg. Få noen til å vise deg et par grep, og så setter du bare i gang å øve sammen med resten av bandet, tipser han.

Øvelse = mester

Øvingslokalet trenger ikke være stort og avansert – og litt støy tåler foreldrene dine, skal vi tro deLillos-gitaristen: – Veldig mange i Norge bor i hus, så det er bare å begynne å spille i kjelleren. En dag i uka – eller to – det bør foreldrene dine greie! Lars Lundevall øvde mye på gitaren i begynnelsen av karrieren, og mener øving er både nødvendig og gøy. – Det er viktig å øve for å bli god, og det er veldig viktig å øve sammen – så bandet låter bra samlet. Dessuten er det jo veldig morsomt å øve sammen. Det er bare å sette i gang, oppfordrer Lundevall, med et lite unntak: – Husk å stemme instrumentene først da – sammen!

Band-ordforklaringer

Akkord: Flere toner som klinger samtidig. Riff: Kort melodisk/rytmisk instrumentaluttrykk som gjentas flere ganger i en sang. Arr: Arrangement – eller hvordan en låt er satt sammen/arrangert. Effektboks: Boks som forandrer lyden på et instrument. Kan for eksempel lage ekkoeffekt på gitaren. Forsterker/amplifier/amp: Apparat som forsterker lydsignalene fra et instrument og sender dem til en høyttaler. Backline: Alle instrumenter, instrumentforsterkere og effekter som står på en scene – unntatt PA-anlegg. PA-anlegg: Forkortelse for engelske "Public Address". Betegnelse på store lydanlegg på spillesteder, bestående av mikrofoner, miksere, PA-forsterkere og høyttalere. Lydsjekk/Soundsjekk: Lydprøve før du skal holde konsert. Setliste: Liste over sangene du skal spille på konserten. Tape den fast! Monitor: Liggende høyttaler vendt mot deg som står på scenen, sånn at du kan høre seg selv når du spiller konsert. Mikser/miksepult/miksebord: Apparat som tar imot signaler fra mikrofoner og instrumenter, blander dem og sender dem til forsterkeren, som igjen sender signalene ut gjennom høyttalerne. Feedback: Piping som oppstår når mikrofonen kommer for nært den høyttaleren som avgir lyd fra den samme mikrofon – i en selvforsterkende sirkel. Promo: Bandreklame som for eksempel bilder, trykksaker eller annet som kan skaffe oppmerksomhet. Booke: Avtale spillejobber. Rider: Avtale om mat, drikke eller andre behov som konsertarrangøren