Aksjon Geriljabroderi vil få frustrasjonen ut i broderiet, og broderiet tilbake på veggen i de tusen hjem. «Støv suger». «Ikke mas». «Mer av alt – nå, takk!» ”Glem det”. «Du ditt julenek». «Bare behold den jævla jekken». Meldingene fra medlemmene i Facebook-gruppen «For et mer aggressivt korsstingsbroderi» ligger langt fra skriftordene og salmesitatene man forventer å finne brodert i pene korssting. – Mye av kraften ligger i kontrasten mellom det pyntelige broderiet og den ofte litt stygge teksten, sier Mona Pedersen. Sammen med Astrid Loraas står hun bak Aksjon Geriljabroderi, et ikke-kommersielt kulturprosjekt med utspring i Facebook-gruppen. – Se på dette broderiet for eksempel, det er laget av ei jente på 13 år. Hun får sagt mye med få korssting, sier hun og viser fram et søtt broderi med skriften «Satans hormoner».

Folkeaksjon

Broderiaksjonen startet som et lite énkvinnes hobbyprosjekt, men har raskt vokst seg stort. – For et år siden opprettet jeg en gruppe på Facebook hvor jeg la ut broderier jeg selv hadde laget. Gruppa vokste fort, og også andre begynte å legge ut bilder av sine broderier. Nå har vi over 5500 medlemmer, forteller Pedersen. Fra å være en gruppe bare for moro skyld på Facebook, ble det mer formelle Aksjon Geriljabroderi lansert 1. februar i år. Prosjektet har fått støtte av både Norsk kulturråd og Kulturminneåret 2009. – I høst hadde vi utstilling i Tromsø, og i desember vil vi ha ny utstilling i Oslo. Neste år kommer bok om broderiene, og vi vil også snart ha klar en webside, sier Pedersen. Målet med prosjektet er å kjempe mot det klamme håndarbeidshegemoniet. – I ordet «geriljabroderi» ligger en krigersk konfrontasjonslinje. Vi fører en kamp mot håndarbeidslærerhegemoniet der alt må være pent og riktig. – Ved ikke å være så opptatt av teknikk, og ved å brodere det en selv føler for, vil kanskje flere finne glede i å brodere. – I tillegg er vi inspirert av Kristiania-bohemens ni bud, og har laget våre egne ni bud om hvordan ting skal utbroderes, forklarer Pedersen.

Lang tradisjon

Aksjon Geriljabroderi er ikke de eneste som oppfordrer til å brodere kraftuttrykk. I Norge selger blant annet Designtorget broderikit med påskrifter som «Helvetes jævla dritt», og på nettet finner man mange engelske varianter. Fenomenet fantes dessuten lenge før Facebook. – At kvinner uttrykker sin misnøye i broderier er ikke noe nytt, sier konservator ved Norsk Folkemuseum, Kari-Anne Pedersen. Hun viser blant annet til en lang klagerekke i rosa korssting som avsluttes med «Tålmodigheten overvinner alt». – Vi har også eksempler på mer politiske protester. For eksempel broderte kunstner Elna Arbo i 1940 en duk med en hyllest til Kongen, som en protest mot tyskernes invasjon, forteller hun. Konservatoren synes det er bra at geriljabroderi er med på å gi nytt liv til et gammelt håndverk. – Å brodere er en av de mest avslappende aktiviteter en kan gjøre, og har gitt kvinner mye glede opp gjennom årene. Med geriljabroderi ser det ut til at mange har gjenoppdaget gleden ved brodering, påpeker hun. – Det beste med dette tiltaket er at de klarer å atskille broderi og prektighet. Selv om det nok ikke er alle jeg ville sendt et broderi med «happy fucking birthday» til.