Og i denne søte juletid er surkål et stjerneeksempel: Alle snakker om ribba, hvordan gjøre ditt og hvordan gjøre datt, mens surkålen ligger i bakkant på tallerkenen, nesten helt ute av fokus. Her snakker jeg selvsagt ikke om surkål på pose, den minner mest om en vassen grøt. Som alltid er det heimelaga vare som gjør susen. Fordi det meste kan gjøres klart dagen i forveien, er julemiddagen ganske takknemlige å lage. Til og med ribba kan stekes ferdig, for så å kjøles ned – vel å merke uten å bli tildekket, for da blir svoren bløt. Hovedingrediensen i surkål er den billigste grønnsaken vi har: Hodekål. En annen nøkkelingrediens er karve, den eldgamle urten som vokser vilt i Norge mange steder og passer perfekt til masse julemat, fra nøkkelost til akevitt. Karve kan gjerne ristes i en varm panne, for så å kvernes, for da blir aromaen enda rundere. Da passer den ekstra godt til eksempelvis torsk, grønnsaker og kylling.

Min oppskrift på en glad jul:

Ingredienser: SURKÅL: 750 g hodekål 1 skrelt grønt eple 1 skivet sjalottløk 1 ts salt 2 ts karve 1 dl hvitvin 11/2 dl vann eller lys kjøttkraft 2 ts eddik 2 ts sukker

SAUS: 2 ss smør 2 ss hvetemel 1/2 finhakket løk 5 dl kjøttkraft eller buljong noen dråper soyasaus 1 ss grov sennep(valgfritt) salt pepper

RIBBE: Beregn 1 1/2–2 kg ribbe til 4 personer salt og nykvernet sort pepper Framgangsmåte: RIBBE: Ribba rutes med en skarp kniv, det er viktig å komme helt gjennom svoren. Skjær små ruter i begge retninger. Krydre ribba med rikelig salt og pepper. La ligge tildekket på kjøl i et døgn. Legges så på et stekebrett med svoren ned. Hell på 2 dl vann. Stek på 180 grader varmluft i 30-40 minutter. Snu ribba og legg en del sammenrullet aluminiumsfolie under midten av ribba, slik at overflødig fett renner ned på sidene og ikke forhindrer svoren fra å bli sprø. Stek videre på 200 grader i ca 11/2 time. Hvis svoren ikke er sprø nok mot slutten, setter du på overvarmen/grillen i ovnen og puffer svoren der. Dette går veldig raskt, så her må øynene være inni ovnen!

SURKÅL: Hodekålen finsnittes, ha i en kjele sammen med strimlet eple, løk og fyll på med resten av ingrediensene. La småputre i om lag tre kvarter, rør med jevne mellomrom. Prikken over i-en er å glasere kålen med noen skjeer av stekefettet fra ribba. Smak til med saltet og pepperet. Lag en brun jevning, dvs. smelt smøret og ha i melet, rør med en treskje til blandingen får en mørk gyllen karamellfarge, ha så i væsken og løken. La sausen småputre i 20 minutter, spe med litt vann hvis den blir for tykk. Smak til med soya, sennep, salt pepper og ikke minst stekesjyen fra ribba, denne smaksessensen er det lite som kan måle seg med! Server ribbe i biter på fat, med surkål i skål, saus ved siden av, kokte poteter, medisterkaker og kokte svisker/ epler om du ønsker det.