– Dette er en del av en større trend som handler om å bringe naturen inn i interiøret, forteller Helle Tjaberg, redaktør i Elle Interiør. Hun har sett og skrevet om tendensen lenge, og ser nå trenden slå ut i full blomst i de tusen hjem. – Nå begynner folk å oppdage nye måter å bruke eldgamle elementer som skinn, horn, bein og tre på. Gevir som lysestaker og reinskinn på gulvet. Disse naturlige materialene bringer en ny varme inn i interiørene. De luner på mer enn én måte. Verdenssituasjonen gjør at naturen blir etterspurt, mener hun.

Is i blikket

Vi har lenge vært vitne til en etnisk trend med fokus på folkekulturer fra fjerne himmelstrøk. Nå er vår egen natur og våre "egne" urbefolkningsgrupper høyeste mote. Blikket er vendt fra Asia til nordområdene. Hva kan årsaken være? Kan det være det at isen smelter, og vi blir redde for å miste den, som gjør at vi nå plutselig skal ha "halve nordkalottens økosystem" inn i stuene våre? – Jeg tror bakgrunnen er at folk vil bort fra den overflatiske materialismen og inn i det enkle, rene og ekte livet, sier Kirsten Visdal. Hun er dekoratør med både kunsthistorie og grafisk design i bagasjen. Nå jobber hun som interiørstylist og skriver bok om temaet "natur i interiøret". I tillegg driver hun butikken Kvist på Majorstua i Oslo. – Naturen har en kraft og en styrke som både fungerer som terapi når du er ute i den, og kan fortsette å virke når du tar den med deg hjem. Det handler om at folk vil ha substans i tingene de omgir seg med, mener Visdal. – Ekte, naturlige materialer som skinn, horn og tre gir en egen energi i rommene de plasseres i. Kanskje blir man også litt ekstra stolt av å komme fra nord når man ser at våre egne naturelementer plutselig er blitt "kule"? – Vi må ikke glemme at dette er en trend som har eksistert i Europa i flere år. Det er først nå vi har adoptert den hit til Norge. Jeg tror nok vi blir litt stolte av å se oss selv utenfra når vi opplever at vår natur og våre omgivelser kan virke eksotisk på andre.

Minimalisme pluss

Kirsten Visdal betrakter naturtrenden som et kjærkomment supplement til minimalismen, etter den første motreaksjonen som vi kalte maksimalisme. – Vi nordmenn har en tradisjon for sterkt fokus på hygge i interiørene. Streng minimalisme blir for kaldt for de fleste av oss. Med elementer fra naturen, med organiske former og økologiske elementer føler vi oss hjemme også i et urbant miljø. – Parallelt ser vi en trend som går ut på å lage ting selv. Folk spikker, strikker og henter med seg ting hjem fra naturen som aldri før. Vi finner den samme tendensen i de moderne hyttene, folk tar naturen inn. – Dette passer da usedvanlig godt sammen med finanskrisen? – Ja, ofte henger jo trender sammen med samfunnsstrukturer. Vi ser en økende interesse for gjenvinning, gjenbruksmaterialer og økologiske produkter. Det å spikke egne knagger og stille opp "hoggestabben" i stua som fotskammel til godstolen, er på god vei inn i mange møblerte hjem, opplyser Visdal. Eksperten spår et ytterligere oppsving for polare effekter: – Naturtrenden med vekt på nordområdene blir sannsynligvis forsterket ved at isen smelter, noe som resulterer i en økende miljøbevissthet. Vi har nok bare sett begynnelsen av denne trenden.