Det er rart, men fremdeles sliter den velkjente rabarbraen vår med å bli brukt. Jeg tror det er en del som anser den mer som ugress enn som føde. Da kan det være lurt å lære noen safteknep, for saft drikker vel folk fortsatt? Selv elsker jeg saft, særlig siden jeg ikke drikker brus. I tillegg er det kjekt å spe på med når vannkvaliteten ikke alltid er på topp. Familien min drev tidligere Brænne brusfabrikk i Volda. Der lager de utrolig god saft, og gleden var stor da jeg her om dagen så noen flasker av deres husholdningsaft i nærbutikken min.

Antioksidanter og vitaminer

De fleste typer frukt og bær kan saftes, gjerne blandinger av disse også. Skikkelig blåbærsaft er en smaksbombe som er proppfull av vitaminer og antioksidanter. Kirsebærsaft kan være et greit substitutt for vin, og villbringebærsaft kan jeg aldri få nok av.

Sterile glass

Det viktigste ved saftlaging er at alt er skikkelig rengjort, og at oppbevaringsflaskene eller glassene er sterile. Det vil si at de er kokt. Glass, kork og syltestrikk kokes i noen minutter, da er de fleste bassilusker borte på et blunk. Det kan tilsettes ulike typer konserveringsmidler. Hvis du ikke har disse for hånden, går det greit uten. Men holdbarheten blir ikke like lang. Et gammeldags silklede eller linklede er et must for å sikre at det kun er saft, og ingen partikler, som kommer med. P På siden matoppskrift.no står det endel nyttig om saftlaging.

Stor suksess

Å blande smaker kan være en stor suksess. Selv hadde jeg en bra vaniljestang i min rabarbrasaft, men er litt usikker på om det hadde vært enda bedre uten. Det er smart å la saften trekke et par døgn. Etter at den er kokt, blandes den ut i forholdet én til to, og etter noen dager i forholdet én til fire, som er et respektabelt konsentrat. Restene fra kokingen kan fint brukes i en kake, terte eller dessert.

Oppskrift

Rabarbrasaft Ingredienser: 3 l vann 2 kg rabarbra (½ vaniljestang) Skall av ½ sitron Saft av 1 ½ sitron (40 g vinsyre) 2 liter sukker Fremgangsmåte: Rabarbraen skylles godt. Ikke skrell, men kutt i biter. Kok opp vann og sitron, ta av og slå over rabarbraen. Rør inn sukkeret til det løser seg opp. Sett det hele kjølig i to døgn. Sil gjennom en silduk, og ha på sterile flasker. Lykke til! Rabarbrakompott med vaniljekrem og mandelknekk: Kok rabarbra og bruk vaniljekrem (gjerne hjemmelaget). Knust kjeks eller hakket mandelknekk. Bruk kompotten fra saftsilinga. Anrett denne i fine glass, legg på noen skjeer med vaniljekrem og topp glasset med knust kjeks eller knekk.