Frityrprosessen gir blekkspruten en mer sødmefull, karamellisert og nøtteaktig smak, og dette kan åpne for en eiket vin. .

Men her er det også andre hensyn å ta: Chili og tomat. Tomater kan lett få viner til å framstå som tørre og kantete, og de framhever gjerne tanninene i eikefat. Chilien kan oppleves som mer brennende når den møter eik. Likeledes vil fatpreget ofte få en hardere og mer "plankete" fremtoning. Derfor går jeg for ren frukt idag, i konsentert form. Det finnes flere vintyper som klarer å takle både chili og tomat, samtidig som de har nok fylde og vekt til fet frityr og majonesdressing. Du kan gå for en frisk sauvignon blanc, en frisk og tørr, men fruktig riesling fra Østerrike, eller til og med en grüner veltliner. Verdiccio kan gjøre underverker, fruktig pinot bianco/blanc eller pinot grigio/gris kan legge seg pent inn og lindre, og aller størst tilfredsstillelse finner du kanskje i en konsentrert soave: 45396 Soave Classico Ca Visco 2007, Coffele, Veneto, Italia. Kr 169,90 (BU) Dette er en relativt dyr og deilig vin med utrolig konsentrert fruktighet og friske, delikate aromaer. Litt rimelige og lettere tilgjengelig er 33136 Soave Classico Monte Fiorentine 2007, Ca' Rugate, Veneto, Italia. Kr 149.30 (Fullsortiment). Denne vinen framstår som litt enklere, men er likevel et fullverdig alternativ.

Av Ole Martin Alfsen