De fleste har nok et par middager liggende og flyte, rundt om i skap, skuffer, fryser eller kjøleskap. Da mener jeg ikke at pasta rouge (= pasta med ketchup) er noen fullverdig middag.

Jeg mener skikkelige saker, som da jeg nylig tok utgangspunkt i en ferdig tertedeig min kjære hadde kjøpt, som lå urørt i kjøleskapet. Dette var en utfordring jeg så meg nødt til å ta. For jeg liker ikke å kaste mat.

Normalt er jeg ingen stor forkjemper for ferdigprodukter, men denne gang ble jeg positivt overrasket over resultatet. Jeg åpnet forpakningen, rullet den ut, ga den tre drag med kjevla og la den på et brett. Toppingen var en miks av alt vi hadde i kjøleskapet: Litt stekt løk, mammas sylta gresskar, chevre, brokkoli og gåseconfit. Det er utrolig hvor mye du kan få ut av lite bare du bruker skaperevnen. Gåseconfiten baserte seg på et lår fra en tidligere gåsemiddag, jeg hadde latt det trekke lenge i gåsefett med krydderier, slik at det ble helt mørt og ekstremt smaksrikt. Hvor mye du kan få ut av varene som ligger på lur, vil avhenge av hva du pleier å bruke i matlagingen. Hvis utvalget stopper på posesuppe, margarin og knekkebrød, har du nok ingen store gastronomiske opplevelser i sikte. Men hvis du derimot har mel, smør, melk, sukker, egg, sennep, parmesan, fløte, potet, løk, bokstomat, soyasaus og skinke i hus, kan du plutselig lage deilige paier, pastaretter, pannekaker, suffleer, supper og pytt i panne, for å nevne noe.

De ingrediensene jeg ramset opp, er ting jeg veldig ofte har i heimen. Og satt sammen på forskjellige måter kan de bli til over 30 ulike middager. Er du blant dem som daglig er tvil om hva du skal lage til middag? Her er det lett å gå tom for ideer, og stå rådløs og klø seg i hodet på super'n. Da har jeg noen enkle råd: Tenk først om du vil ha fisk eller kjøtt, kanskje du allerede der kommer på at det kan være på tide å bygge opp omega-lageret til hjernen. Deretter kan du tenke hvilken stil du vil ha i dag. Er du i Italia-humør, i tapashjørnet, kan du føle for litt sikringskost, eller den rake motsetningen: sashimi? NB! Hvis du er som meg, er det ikke lurt å handle når du er skrapsulten eller stappmett. Når jeg er veldig sulten, vil jeg ha alt og ender opp med en stappfull kurv og vet ikke helt hva jeg skal lage, likevel. Og hvis magen er proppa, ønsker jeg ingenting og vil bare dra. En harmonisk mellomting er altså løsningen.

Oppskrift

Høst-terte Ingredienser: 1 tertedeig eller paideig (ikke søt), lag den gjerne selv 1 brokkoli, delt i buketter 1 løk, skrelt og delt i ringer 1 ss olivenolje noen biter syltet gresskar 2 gåselår, mørbakt i ande- eller gåsefett med hvitløk og timian 1 ss hakket frisk timian 150 g chevre i biter 3 ss revet parmesan

Framgangsmåte: Løken stekes gyllen i oljen. Kjevle bunnen ut, ikke altfor tynt – 6-7 mm tykkelse er bra. Brokkoli forvelles i salt vann. Chevre brytes i biter og gåselåret plukkes. Legg løken utover terta, chevren drysses over i klumper. Stekes i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter. Den skal være skikkelig gyllen og crispy i kantene. Ta ut og legg på resten av ingrediensene; gås, brokkoli, gresskar og timian, krydre med salt og pepper, dryss over parmesan. Stek videre i 5 minutter. Server som en pizza.