– Det er full stopp for de dyreste eiendommene. Samtidig er markedet så lite at det er vanskelig å generalisere, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret – Hvis en fritidseiendom i det øvre prissjiktet ikke har absolutt alt, kan den fort bli liggende en stund, innrømmer megler Jens Arne Dammyr hos Privatmegleren. Han har jobbet med de dyreste fritidseiendommene i en årrekke. Nå opplever han at et salg krever mer enn tidligere. – Før kunne hvem som helst selge en hytte? – Ja, da var det jo bare å ekspedere en budrunde. Nå må man være litt mer?ja, jeg vil ikke si kreativ? men mer aktiv. Der det før var fem interessenter, er det nå kanskje bare én eller to, sier Dammyr.

Tung virkelighet

Virkeligheten, slik den avspeiler seg på Finn.no og Tinde.no, viser at det ofte ikke er noen aktuelle kjøpere i det hele tatt. Mange titalls eksklusive fritidseiendommer har ligget ute for salg siden forrige sommer. Og mange som har forsøkt å selge, har trukket eiendommen sin tilbake etter flere måneders dødvanne – til tross for prektige strandlinjer og helikopterlandingsplasser.

Rikmannslister

For Dammyr innebærer situasjonen at en viktig del av jobben er å ringe opp potensielle kjøpere fra en gullkantet rikmannsliste. – Dette er en liste over meget kjøpesterke mennesker. I tillegg har vi en liste over folk som faktisk har signalisert konkret interesse for å kjøpe. Her har vi 15 personer med et budsjett opp til 25 millioner, og like mange personer med et budsjett opp til 15 millioner. Skulle Dammyr få til et salg på 15 millioner, innkasserer Privatmegleren som regel en standardbonus på 3,5 prosent. Det vil si rundt 500.000 kroner brutto. Dermed kan ett slikt salg være nok til å drive butikken en liten stund til – mens selgere og meglere venter på bedre tider.

Eventyrlig

Den dyreste overvintrede "hytta" som ligger ute på Finn.no nå, er et skipperhus i Blindleia med verditakst på 36 millioner kroner. Her er det ikke måte på herlighet – med 1 km strandlinje med viker og badelagune, nyanlagte og stensatte bekkefar, påbegynt golfbane og en eikeskog der tre mann har jobbet heltid i et helt år med forskjønnelse. "Resultatet er et eventyrlig preg", skriver megler Kimberley Elnes hos Poppe&co Eiendomsmegling AS i annonsen på Finn.no. Dette skrev hun i september, og fortsatt ligger sommerdrømmen usolgt. Kanskje ble også prisen for eventyrlig? – Det er full stopp for de dyreste eiendommene, men samtidig er markedet så lite at det er vanskelig å generalisere, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. – Det er fortsatt en del rike mennesker her i landet. Men så har vi dem som trodde de var rike, men som nå må innse at de ikke er det likevel. På grunn av dem synker etterspørselen, sier Øye.

Salg som velter

– Skal du få solgt, må eiendommen være helt riktig på alle vis. Det er ikke sånn lenger at alt går, sier Øye. Noe mange meglere kan bekrefte. – Før holdt det med beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Nå skal det mer til. Kunder i det øvre prissjiktet vil ha både optimal beliggenhet og super standard, sier megler Nils Brenna hos Choice eiendomsmegling AS . – For en potensiell kjøper skal det veldig lite til før det blir galt. Uforutsigbare detaljer kan velte salget. Et skjemmende tre på nabotomten kan være nok. Sånn sett har det blitt verre enn det var før, mener Arnfinn Sørheim, daglig leder hos Georg Solberg AS. Men selv om han nå må svette mer for hvert salg, ser han også positivt på utviklingen. – Før var det for mye vann på mølla. Folk handlet dyre fritidseiendommer nesten uten å ha sett dem. Det skjedde ofte at folk ringte morgenen etter en budrunde for å komme klar av et impulsivt bud. Sånn sett er markedet sunnere nå. – Men dere trenger vel kjøpere? – De finnes fortsatt der ute. Det er noen som er rike uansett finanskrise, og så er det noen som vinner, og noen som arver.

Folkehyttene populære

Parallelt med det trege salget av luksuriøse fritidseiendommer, er det god gli i markedet for de mer folkelige hyttene. Det pågår et rush etter hytter i prisklassen opp til tre millioner kroner i den norske fjellheimen, skriver Dagens Næringsliv - Det er "folkehyttene" som opplever rushet, sier Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo til DN.