Noen har nok stukket på ferie allerede, men for de fleste vidåpnes feriedøren om kort tid. Og for mange tjener bilen som hovedtransportmiddel. I løpet av 32 år i NAF har Jan Ivar Engebretsen sett og opplevd det meste på veien.

Selvhjelp

– Prøv å være så selvhjulpen som mulig. Lær deg å skifte hjul om du ikke kan det, sjekk hvor jekken befinner seg, at den virker og hvordan den brukes, råder Engebretsen, som fortsetter til varseltrekanten: – De fleste biler har bakseterygger som kan vippes fram. Legg derfor varseltrekanten fremst i bagasjerommet, så den er lett å få tak i om bilen skulle stoppe. – Får du motorstopp på tyske motorveier, så bli for all del ikke ved bilen lenger enn høyst nødvendig. Få resten av familien på utsiden av autovernet, sett ut varseltrekanten og ring fra nærmeste nødtelefon. Da er hjelpen på plass i løpet av minutter, og du og din familie risikerer ikke å bli kjørt ihjel av travle vogntog.

Motortrøbbel

– Og husk reservehjulet, nesten roper Engebretsen. – Vær obs på at ferielastet bil og/eller høyere fart krever mer luft i dekkene. Sjekk i instruksjonsboka. – Generelt anbefaler vi 10 prosent mer luft enn under normal kjøring. Glem ikke å sjekke luften i reservehjulet. Flatt reservehjul er til liten hjelp på mørke fjelloverganger midt på natten, slår Engebretsen fast. Motoren er det flest bilturister får trøbbel med om sommeren. Av de 26.136 bilistene NAF hjalp i to hektiske sommermåneder i fjor, handlet over 6000 av henvendelsene om motorproblemer. Dernest følger nesten like mange elektriske feil.

Flaks

– Folk lever på flaks, sier Engebretsen, når teamet dreier over på pakking av bilen. Få reflekterer over hvor farlig det er å kjøre rundt med løse gjenstander i bilen. – Ta ikke med mer enn du absolutt behøver. Ikke la naboene få inntrykk av at du skal flytte hver gang du drar på ferie. – Husk å ha plass til det som handles inn på reisen. Legg de tyngste tingene nederst og innerst i bagasjerommet. – Ikke less mer på taket bilen er godkjent for. Maksimal takvekt finner du i vognkortet. Behold lette og myke gjenstander som dyner og puter inne i bilen. – Sørg for at barna har noe å beskjeftige seg med. Ser de på video eller spiller spill, må skjermene være av den fastmonterte typen. Da skulle grunnlaget være lagt for trivelig ferie, konkluderer NAFs Jan Ivar Engebretsen Les også: Kino på farten - Vi tester DVD-spillere for bilen