Pudderalarmen har gått flere ganger de siste ukene, og toppturentusiastene gleder seg. Vinterferien er årets første masseutvandring ut i fjellheimen. Mangfoldet i fjellet har aldri vært større. Anorakkrøde turgåere og ungdom med snowboard på ryggen nyter fjellet på hver sin måte, men i motsetning til i Østerrike, Sveits, USA og Canada finnes det ingen skredvarsling i Norge. – I Norge må du være din egen skredekspert. De siste ti årene har interessen for bratt friluftsliv økt dramatisk. Da er det viktig å vite hvordan man skal sikre seg, sier Kjetil Brattlien, skredekspert i Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Bevisst på faren

I Norge omkommer gjennomsnittlig fem personer i året som følge av snøskred. Tallet har vært stabilt siden 1970-tallet. – Dommedagsprofetiene var mange da bratt friluftsliv slo igjennom for alvor, men skikjørere og brettkjørere er bevisst på skredfaren, mener Brattlien. Få reiser på topptur uten skredsøker, spade og søkestang, og det kommer stadig nye sikkerhetsprodukter. Sekker med innebygd airbag er blitt vanligere. Blir man tatt av skred, utløser man en trykkluftballong som gjør egenvekten lettere enn snø, og man unngår å bli begravd. Skredsøkere er blitt mer avanserte, med en lang rekke nye funksjoner. Digitale søkere gir også mer effektive søk og raskere gjenfinning av de som er tatt av skred. – Utstyret er viktig. Men selv om sekker og søkere gir større trygghet i forhold til skred – og utstyret krever mindre forhåndskunnskaper enn før – er det viktigste her å ha kunnskap om risikoen, påpeker Brattlien. Drønn i snøen og sprekkdannelser er tydelige faresignaler. Uvær, vind og stort snøfall kan også gi økt skredfare i mange dager etterpå. Statistikken viser at 80 prosent av dem som omkommer, gjør det uten at skredfaren har vært definert som stor. – En viktig årsak er at snøen ser sikker ut. Det kan være drømmeforhold og fantastisk vær, men likevel fare for skred. Det er lettere å se faresignalene når skredfaren er ekstrem.

Full pakke

Kjetil Brattlien er selv en ivrig utøver av bratt friluftsliv. Han bruker mye tid i fjellet, både i Norge og i utlandet, og går aldri i fjellet på vinteren uten søker, sekk, hjelm, stang eller spade. – Det er en selvfølge å ha utstyr som kan hjelpe de man er glad i. Jeg risikerer ikke å komme i en situasjon hvor en kompis blir liggende under snøen fordi jeg ikke hadde det riktige utstyret, sier skredeksperten. Les mer som snøskred og vurderinger på snoskred.no Les Norsk Geotekniske Institutts regler for å unngå snøskred

Sikkert utstyr

1. Sekk Flere sekker er beregnet på å overleve et skred. For eksempel har produsenten ABS utviklet sekker som er utstyrt med luftputer (airbags) koblet til en beholder med komprimert luft. Hvis man blir tatt av et skred, utløser man luftputene ved hjelp av et håndtak. Luftputene sørger for at egenvekten blir lettere enn snøen, og man unngår å bli begravd. Ifølge statistikk fra Det sveitsiske instituttet for skredsikkerhet har 98 prosent av skredofrene som klarte å løse ut luftputene, overlevd. Sekken finnes i ulike størrelser. De er også tilgjengelige med uskiftbare sekkerom. Les mer: abssystem.com og 7blaner.no 2. Skredsøker En skredsøker har to funksjoner: Sende ut signal slik at andre kan finne deg, og fange opp signaler slik at du kan søke deg frem til skredofrene. Signalene som sendes ut, er stort sett identiske uavhengig av skredsøker. Digitale søkere har visuell oversikt over hvor skredofrene ligger, og hva som er raskeste vei til dem. Nye søkere har en del nyttige funksjoner, som måling av hvor mange graders helling en fjellside har, kompass og termometer. Les mer: Ortovox.com 3. Stang En skredstang er avgjørende ved søk. På fjellet reduseres overlevelsesprosenten dramatisk jo lengre man ligger under snøen, og undersøkelser viser at man forkorter letetiden med 14 minutter når man har stang, i tillegg til søker og spade. Hvis man kun har søker, tar det 1-2 timer å grave frem et skredoffer. 4. Spade En god spade er absolutt nødvendig. Ved et skred pakker snøen seg slik at den blir svært kompakt, derfor bør du helst kjøpe en spade av metall. Spadene er sammenleggbare og passer fint i en liten sekk.