Fennikel er en av verdens eldste kulturplanter. Karl den store var så overbevist fennikel-fan at han i år 812 beordret den dyrket fast i alle kongens hager. Mange har ment at fennikel er i stand til å holde Djevelen borte, derfor ble den gjerne regnet blant de ni hellige urtene. I tillegg til selve fennikelgrønnsaken, består denne planten av en stengel, blader (gress), blomst og frø. Frøene kan brukes til å lage te av (godt for fordøyelsen!) og de egner seg utrolig bra i diverse kryddermikser.

Selv bruker jeg ofte fennikelfrø til fisk og svin. Frøene er også blitt brukt i øyebad, dyprensende dampbad og i andre kosmetiske sammenhenger. For øvrig skal de hjelpe mot dårlig ånde. Når fennikelen begynner å blomstre, tror mange at tiden har løpt ut for den stakkars planten. Men blomsten er utrolig delikat i salater og som pynt. Fennikelgresset – eller "dillen", som noen kaller den – er også bra i salater, finhakket som krydder, og den kan gjøre seg i supper og sauser.

Stilken bruker jeg mindre av: Den kan ofte være litt trevlete, men i finsnittet tilstand er den fin å ha i grønnsaksblandinger. På skolen lærte jeg at fennikel skal kokes i melk. Jeg vet ikke helt hvor det kommer fra, for dette ville jeg ikke gjort i dag. I stedet foretrekker jeg å koke den mør, enten i væske eller olje, eventuelt å finhøvle den rå. Crudité er råkost på fransk; en super tilberedning for grønnsaken. Bruk en fin potetskreller og høvle av syltynne, lange skiver av fennikelen, legg dem i iskaldt vann og vips! har du en ultrafrisk salat. Føy til noen dråper olivenolje, sitron, salt og pepper, og du har et perfekt tilbehør til fisken.

En annen god idé er å bake fennikel i olje. Her bruker jeg en enkel olivenolje og masse krydder, eksempelvis stjerneanis, hvitløk, appelsin, chili og korianderfrø. Når fennikelen blir dekket med olje og bakt helt mør, blir den nesten som smør i konsistensen. Da kan den være en liten rett i seg selv. Smaken av fennikel har for øvrig fellestrekk med lakris og det anisbaserte, franske brennevinet pastis – bare litt mer subtil og forsiktig. Jeg synes det er på tide å få denne planten tilbake i landets hobbykjøkkenhager, så holder vi i hvert fall ondskapen borte. "A fennel a day keeps the devil away".

Oppskrift:

Salat "FFF" – med fennikelsalami, feta og fennikel Ingredienser: 12 skiver italiensk fennikelsalami (innholder frøene som krydder, kan evt erstattes med en god italiensk eller spansk salami) 1 naturell fetaost, delt opp i rustikke biter 2 fennikel 1 ss smør 2 ss ristede pinjekjerner blandede salatvekster, som f.eks. hjertesalat, mizuna, eikeblad, isberg blandede urter, som fennikelgress, gressløk, basilikum 1 dl sherryeddik 3 ss sukker olivenolje sitron salt og nykvernet sort pepper

Framgangsmåte: Fennikelen deles opp i båter, spar gresset til salaten. Kok båtene møre i lettsaltet vann, ta ut, tørk og stek de gylne i en panne i smøret, krydre. Lag karamell av sukkeret, ha på eddikken og kok inn til det så vidt tykner, avkjøl. Visp sammen god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. I en stor bolle, bland all salaten og urtene, vend inn litt olivenoljedressing. Anrett på tallerker, toppes med den nystekte fennikelen, fetaost i biter, tynne skiver av salami, og rista pinjekjerner. Sherrysirupen helles rundt.

Av Tom-Victor Gausdal