Teknologifaktoren i alpinbakker og langrennsløyper er skyhøy, og det er tett mellom mobiltelefoner, mp3-spillere, fotokamera, videokamera og GPS. Vinterkulde og elektronikkprodukter kan by på noen utfordringer. – Kondens og dårlig batterikapasitet er det verste. Jeg har en del erfaring der, sier polfareren Børge Ousland.

Fungerer på Sydpolen

Ikke alle har behov for å knipse bilder i minus 50 grader. Ousland har prøvd. På en ekspedisjon må utstyret tåle overgangen fra ekstrem kulde og isende snøstorm, til et varmt og fuktig telt med kaffekoking og matlaging. Det som fungerer på Sydpolen, fungerer garantert i påskefjellet også. – Hold alt digitalt utstyr unna fuktighet. Kameraet blir lett utsatt for kondens hvis man har det i lomma tett til kroppen. Jeg har det i stedet festet i en pose utenpå buksa. Der er det lite svette. Men vanlige batterier får kortere levetid, sier Ousland.

Temperatursvingninger

Variasjoner i temperatur er ofte den største utfordringen for elektronikk. Skal man ut og inn av hytta, teltet eller varmestua i slalåmbakken, er det viktig at utstyret akklimatiseres i vanntett pose. Det er ikke uvanlig med temperaturforskjeller på 40 grader ute og inne om vinteren. – Fotokameraet er mer robust enn videokameraet. Videokameraet lar jeg alltid ligge ute. Det er uansett viktig at man ikke tar ut kameraet av posen før det har gått en god stund, sier Børge Ousland.

Holder vann

Det finnes mange produkter på markedet som skal løse problemet. Redaktøren i PC World, Bjørn Unnersaker, har god oversikt. – En vanntett pose er en god investering. Du kan bruke den om vinteren for å unngå kondens, og om sommeren ved vannet, sier han. Unnersaker har tatt på seg snøbrettutstyret og er på vei opp bakken med et arsenal av futteraler, plastposer og polstring. Han har polstret kameraveske som skal tåle en trøkk. Plasthylstre med avansert lukkemekanisme. Kondomdrakt i silikon for å beskytte ipoden. – Hva man bør velge, avhenger av bruken. I slalåmbakken er det en fordel med polstring i tillegg til pose. På langtur er smart å ha kameraet tett på kroppen, i en vanntett pose som beskytter mot kondens. I varmen inntil kroppen varer batteriene lengre, sier han.

Batteri og kulde

De største problemene med å være ute i kulda, er at batteriene blir kalde og får dårligere kapasitet, LCD-skjermen går tregere, og svette gir fare for kondens. – For mitt bruk fungerer oppladbare batterier dårlig. Jeg kjøper alltid kameraer der man kan bruke engangs litiumbatterier, sier Børge Ousland. For de fleste holder å ha med ett ekstra sett batterier når man er på langtur.

Lite bevisst

Det er langt mellom kondensposer og polstret innpakning i slalåmbakker og i skiløyper. Trendfaktoren må ta sin del av skylden – for hva er vitsen med den kuleste mp3-spilleren i bakken når den er pakken inn i plast? På kort sikt går det stort sett bra med elektronikken, men påkjenningen bidrar til å redusere levetiden på digitale produkter. Elektronikk er verken laget for store temperaturforskjeller eller fuktighet. – For meg virker det som få har et bevisst forhold til hvor sårbar teknologi er, særlig i forhold til utfordringene om vinteren, sier Bjørn Unnersaker.

Høre gjennom plastpose

Å bruke en mobiltelefon ute i regn og snø bør man alltid unngå. PC World har funnet ut at det er fullt mulig både å snakke og høre godt i telefonen gjennom en plastpose. Selv trykkfølsomme LCD-skjermer fungerer fint i en pose. Så lenge den er gjennomsiktig, går det også greit å ta bilder gjennom plasten. Det trenger ikke nødvendigvis bli veldig dyrt heller, sier Unnersaker: – Mitt tips er å bruke en plastpose med lukkemekanisme. Det koster et par kroner for en pose, og du får tak i det i dagligvarebutikken.