En god venn av meg har flyttet ut på landet, eller mer presist: Til et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Han sender meg titt og ofte bildemeldinger med temaer som dagens fangst og sjekk disse! Mulig dette er et kokkefenomen, for jeg gjør det også selv. En kurv med sprellfrisk skogsopp. Levende fisk. Ei bøtte med bær til randen. Dette er vår måte å holde kontakt på.

Min venn har bestemt seg for å nyte mer av naturen og bruke den for det den er verdt. Har man tid, har man muligheter, det er helt sikkert. Jeg tror at i dagens samfunn er det mange som har det altfor godt. Folk har store bærhager og gigantiske frukttrær som bare står og spytter godsaker ned på jorda, og der bli de liggende. Hvorfor gidde å lage syltetøy og saft, hvis man likevel kan få kjøpt det i butikken? Dette er en trist utvikling, synes jeg. For det kan være koselig og supersosialt å sanke i lag. Fryseren hjemme er allerede stappfull av epler og plommer fra årets store slang. Noen bær har jeg kjøpt og fryst. Dette er perfekt å ha på lur hvis man får uventet besøk: Noen minutters tining på benken, mens du kjører sammen en god tertedeig.

Blåbærpai kan for eksempel egne seg supert på hverdagsbordet. Den er proppfull av antioksidanter, nærmest mer medisin enn kake. Dersom du var like sent ute i skogen som meg i høst, kan du fint lage denne paien med annet fyll enn det Bestemor Duck har gjort så berømt. Epler, plommer og pærer er gode eksempler – disse deles opp i biter og kokes raskt sammen med sukker, slik at de faller litt sammen uten å miste fasongen. En varm og god dessert for kjølige høstkvelder!

Oppskrift

Blåbærpai Ingredienser: Mørdeig: 150 g smør 20 g finmalte mandler 3 ss sukker 4 dl hvetemel 1 egg 1 eggeplomme til pensling 1 kurv blåbær og 5 ss sukker melis til dryssing pisket krem med sukker Smuldre sammen smør, sukker og hvetemel i food processor. Tilsett egg. Pakk i film og legg kaldt i rundt 30 min.

Framgangsmåte: Kjevle og trykk ut i en paiform. Spar 1/3 av deigen til locket. Legg over aluminiumsfolie og trykk deigen ned, fyll med for eksempel tørkede erter, slik at deigen holdes på plass og ikke hever seg. Stek i ti minutter. Ta ut erter og folie. Pensle kanten med eggeplomme. Fyll i blåbærene, som er blandet med sukkeret. Resten av den kjevlede deigen legges over og limes sammen i kanten rundt. Skjær til og press opp kantene til et fint mønster, lag noen fine bestemorssnitt i midten slik at dampen siver ut. Stekes på 190 grader i omtrent 20-25 min. La hvile litt før den skjæres opp. Server med is eller pisket krem.

Av Tom-Victor Gausdal