– Hvorfor vi kler oss ut? Fordi vi er nerder! "Cosplay" er navnet på trenden med å kle seg ut som tegneseriefigurer eller karakterer fra filmer. June Solberg (28) og Kristine Simonsen (28) har ingen illusjoner om at det å kle seg ut som Hogwarts-elever på Harry Potter-premiere er noe annet enn barnlig lek. Men jentene er trendy også, om enn utilsiktet.

Star Wars og Potter

For cosplay (av costume play = lek med kostymer) blir stadig mer populært i Vesten. De som er del av subkulturen har gjerne forlatt tenårene med god margin, men kler seg likevel ut som karakterer fra filmer som Star Wars, Star Trek, Harry Potter, superheltfilmer eller skrekkfilmer. Kostymene brukes helst på film- og tegneseriefestivaler, som arrangeres med jevne mellomrom over hele Europa og USA. Den aller største, Comic-Con i San Diego, tiltrekker seg 125.000 filmfans årlig. Da festivalen startet i 1970 kom det 300 stykker, så man kan trygt si at interessen har økt. Vi har lignende arrangementer i Norge også, blant annet Oslo Science Fiction Festival, hvor kostymeworkshop er fast post på programmet. Og i juli arrangerte galtvortskolen.net sommerleir for ungdom over 12 år som ville leve som Hogwarts-elever en uke. Elevene er alle medlemmer på galtvortskolen.net, som tilbyr brukerne et virituelt Harry Potter-rollespill. Man lager sin egen Hogwartselev, og det er denne man later som om man er på sommerleiren. Nettet er samlingspunkt for mange som liker å bringe fantasyuniverser inn i virkeligheten

Stemningsfullt

– Vi er en gjeng som snakker sammen på nett, og innimellom møtes vi også ute i den virkelige verden, bekrefter June og Kristine. Under premieren på "Harry Potter and The Half-Blood Prince" dukket jentene opp i typiske Hogwarts skoleuniformer. – Man føler at man er en del av greia når man kler seg ut, det blir mer stemningsfullt, mener June, som ikke bare kler seg ut når det er filmpremiere, men også på treff med andre Potter-fans. – Jeg jobber som bibliotekar, så da den siste boken kom benyttet jeg anledningen til å kle meg ut på jobb.

Bruker mye penger

Cosplayere bruker mye tid og penger på å få kostymene sine så like originalene som mulig. Man får antrekk spesialsydd, eller jakter på ting som kan ligne i secondhandbutikker og på internett. Stoffene, fargene, sømmene, snittene og utsmykningen – alt skal og må matche. June og Kristine har brukt henholdvis 3000 og 2000 kroner på sine antrekk, og det er ganske vanlig. Mange finner kostymene sine på eBay.com, hvor flere selgere lever ene og alene av å skreddersy kostymer etter mål til cosplayere. De mest forseggjorte kan kjapt komme opp i 10.000-20.000 kroner. Men prisen varierer også med aktualitet. Da Joker-feberen herjet som verst etter premieren på "The Dark Knight" kunne en kopi av skjorten hans komme opp i 3000 kroner. I dag får du dem for rundt 600. Men du må jo i tillegg ha frakk, vest, bukse, sko og sokker, så det blir for mye penger av det.

Japansk trend

Utrykket "cosplay" ble skapt av en japaner, og de fleste forbinder cosplay med den japanske varianten av fenomenet, selv om trenden utviklet seg parallelt i Vesten. Japanske fans av japanske tegneserier (manga), tegnefilmer (anime) eller TV-spill begynte å kle seg ut som heltene sine fra disse fantasiuniversene, og det har de gjort siden 70-tallet. I Japan samles "cosplayers" på egne fester, som finner sted i fornøyelsesparker eller på nattklubber. Men man kan også treffe på dem i trendy områder som Harajuku i Tokyo. For japanske cosplayere er mye av poenget å spille ut scener fra fantasiuniversene, og på den måten vekke oppsikt og bli fotografert. De som har som hobby å fotografere cosplayere kalles "cameko", og noen av disse blir så besatte av sine favorittcosplayere at stalking av disse har blitt et problem i Japan. De største cosplaytreffene har derfor innført strenge restriksjoner for camekoene.

Påvirker gatemoten

Siden subkulturen også er blitt såpass massiv i Japan finnes det egne blader som bare omhandler trenden, og kostymene er også med på å påvirke japansk gatemote. Trenden har også sakte men sikkert sivet inn i markedsføring av vanlige produkter, og modellindustrien i Japan kniver om de flotteste cosplayerne siden etterspørselen er stadig økende. Cosplaymodellene får jobber nå som vanligvis var forbeholdt "normale" modeller. Den japanske versjonen av cosplay har også tilhengere i Norge. Cosplay.no arrangerer treff for fans som liker å kle seg som japanske cosplayere, altså etter manga, anime eller TV-spillfigurer.