For "alle dere som er blitt for feite til å ta ollie, og som føler dere for gamle til å gå med saggebukse, men som likevel elsker følelsen av å surfe på asfalt". Slik lyder egenreklamen for nettstedet longboard.no. Men at longboard er en sport for aldrende skatere med begynnende ølvom virker ikke akkurat nærliggende, der en gjeng gutter skraper skinndressen i asfalten gjennom de krappe svingene nedover Skjervet i Voss. – Interessen for longboard startet med at skatere som meg ble lei av å terpe på triks, og i stedet ville ha et brett som egnet seg som fremkomstmiddel, sier Jørgen Stokke Halvorsen. Han har kjørt aktivt i fem år, og deltok da Norge for første gang var representert i verdenscupen i 2007. I tillegg står han bak nettstedet asfaltsurfer.com, og var ansvarlig for longboardkonkurransene under Ekstremsportveko. – Etter hvert som jeg prøvde longboard som fremkomstmiddel, merket jeg at dette kunne gå fort. Veldig fort, forteller han. – Jeg ble raskt hekta på å stadig finne brattere bakker og større utfordringer.

Konkurranseidrett

Longboard er både transport og ekstremsport. I Norge er det foreløpig kun grenen downhill det konkurreres i. – Det jeg liker med downhill er at man har fullt fokus på brettet og bakken, alle andre tanker forsvinner. I tillegg er det et veldig bra miljø hvor alle kjenner alle, sier Håkon Wegge. Sekstenåringen prøvde longboard for første gang for et år siden, og satser nå på verdenscupdeltakelse til høsten. – Mange unge har kommet til etter hvert som de ser at longboard kan by på fart og action, kommenterer Stokke Halvorsen. – Nivået har tatt seg veldig opp de siste to årene, og i år er det mange nordmenn som deltar i internasjonale konkurranser, fortsetter han. Også til bybruk mener han å registrere at langt flere cruiser rundt. Brettet er dessuten blitt tatt i bruk på mer alternative måter, blant annet til politisk aktivisme. – I fjor skatet jeg og en gjeng andre lofoten på langs i protest mot oljeboring i nord, sier Håkon Wegge. – Longboard er fint å dra på langtur med, det blir omtrent som å dra på sykkeltur.

Risiko

Med fart på opp mot hundre kilometer i timen, er det ikke fritt for at longboardkjøring innebærer en viss risiko. – Man må regne med mye skrubbsår. Men såvidt jeg vet har det ikke skjedd alvorlige ulykker i Norge. Man har eksempler på dødsulykker internasjonalt, men selv om farten er stor, faller man jo ikke langt, påpeker Stokke Halvorsen. Hjelm og kne- og albuebeskyttere er ofte påbudt i konkurranser, hansker forsterket med plast på innsiden anbefales, det samme gjør skinndress. Som Ekstremsportveko skriver i sin konkurranseinformasjon: "Skinndress er ikke påbudt, men sterkt anbefalt om dere ikke vil legge igjen metervis med hud på asfalten." Det kan svi å velge asfalt fremfor vann som underlag for surfing.