– I utgangspunktet er det liten forskjell på å smøre barneski og voksenski, sier skismører i Swix, Morten Sætha, som holder smørekurs for Skiforeningen rettet mot foreldre med barn på ski.

Myke ski

Likevel er det noen ting du som forelder bør tenke på. – Det viktigste er kanskje å sørge for at skiene er myke nok til at barna får feste. Hvis skiene er så stive at festesonen ikke går ned i underlaget når man går, vil man ikke få feste uansett hva man smører med. I tillegg smører man litt lenger fram på skia enn på voksenski – fra hælen og helt fram til der midtranda på skia slutter, forklarer han. For de aller minste er smørefrie ski et godt alternativ. – Det første skiparet kan gjerne være smørefrie. Men smørefrie ski er trå å gå på, så fort barna begynner å gli litt på skia bør de byttes ut, det er lite motiverende når alle andre sklir ifra.

Glid først

Skal man preparere et par ski fra grunnen av, er glid det første man bør tenke på. – Jeg anbefaler å bruke smørejern når man skal ha på glider, det har en mer stabil temperatur enn et strykejern, og du unngår å brenne sålen. Begynn der smøresona slutter, og legg en stripe glider på hver side av midtranda, som du så varmer inn med smørejernet, forklarer Sætha. Når skiene har kjølt seg ned, fjerner du det overflødige med en sikling. – Man er kun interessert i den glideren som har trukket inn i skia. Fjern det overflødige i midtranda først, deretter sidekantene og så flatene på sålen. Avslutt med en bronse- eller stålbørste, ramser han opp. For dem som synes gliding blir for tidkrevende og komplisert, finnes en enklere variant i form av flytende glidervoks som man bare smører på rett fra beholderen. – Bakdelen ved å bruke hurtigvarianten er at den er mindre slitesterk. Vanlig glider holder i mange mil, hurtigvarianten holder kanskje bare én.

Feste

Grunnpreparering av festesonen starter med å rubbe den opp med et sandpapir med korningsgrad 100 slik at smurningen skal feste bedre til sålen. – Deretter pleier jeg å varme inn en grunnvoks som skal fungere som et bindeledd mellom skia og smurningen. Hos voksne legger man gjerne fem-seks lag med smurning, til barn holder det kanskje med to-tre, forklarer Sætha, og oppfordrer til heller å legge mange tynne lag enn få tykke. Mellom hvert vokslag gnir man ut med korken. Noen fasit for hvilken voks man skal bruke, finnes dessverre ikke. Temperatur og fuktighet i både lufta og snøen spiller inn, det samme gjør hvor gammel snøen er. – Generelt kan man si at dersom skiene kladder, har du smurt med en voks som er beregnet på varmere temperatur. Er du bakglatt, har du smurt med en voks beregnet på kaldere temperatur, sier Sætha. – Jeg smører alltid for et hakk kaldere føre enn det egentlig er. Så kan man heller legge på et nytt lag utenpå om det blir bakglatt. Det er mye enklere enn å måtte skrape av smurning beregnet for varmere føre, påpeker han. Også for å få feste finnes en snarvei, i form av flytende voks som man bare sprayer på. Ulempen med denne er igjen at den varer kortere enn vanlig voks.

Klister

Klisterføre er mange foreldres skrekk, men ifølge Sætha er klisterføre egentlig det beste. – Har du smurt riktig, får du både god glid og spikerfeste, hevder han. Også om du skal smøre med klister, starter du med sandpapir i festesonen, før du sprayer på et grunnklister. – Klister er en fordel å ta på inne, ellers er det nesten umulig å smøre utover. Legg gjerne tuben til oppvarming på vifta i bilen om du er nødt til å ta på klisteret ute. Klisteret legges i fiskebeinsmønster som peker fremover, og gnis ut med hånden, sier han, og bruker kombinasjonen håndkraft og kroppsvarme til å massere klisteret jevnt utover sålen. Det finnes også klister på boks, som er enklere å smøre på, men mindre slitesterkt. – På barneski holder det med ett lag klister. Og prøv å lære barna å ikke bære skiene med vottene i fast grep rundt klisteret, tipser han.

Rens

For å fjerne klister legger man ganske enkelte et fiberlenepapir flatt over festesonen, setter siklinga oppå og drar. Da følger det meste av klister med. Til slutt renser man med skirens. – Når sesongen er slutt, bør du rense skiene og sette dem inn med glider. Da beskytter du sålen fram til neste sesong, tipser Sætha. Og anbefaler å ikke legge lista altfor høyt. – Du trenger ikke tjue forskjellige vokser, lær heller å kjenne de voksene du har. Det viktigste er at ungene har det gøy på ski. Jeg synes det er bra om barneski har litt riper – det viser at de blir brukt.