Selv er jeg blitt så sær og snobbete at jeg ikke liker kjøpeis lenger. Men det er det nesten ingen som tror på. Saken er den at jeg er blitt for godt vant. Har du først fått smaken på det søte liv, er det som kjent vanskelig å snu. Vil du også bli en issnobb? Start med en blindtest: Smak på kjøpevanlijeis og fersk, hjemmelagd vanlijeis. Der ser du, det er ikke bare jeg som er rar. Heldigvis får vi issnobber det vi vil ha på de fleste bedre spisesteder – der er som regel hjemmelagd is og sorbet et must. Selv serverer jeg sjelden en dessert uten en eller annen type is.

Saftbasert eller melkebasert

Vi skiller mellom to hovedtyper is – saftbasert og melkebasert. Av de saftbaserte som jeg skal ta for meg her, finnes det granité, sorbet, shave ice og slush. "Sherbet", derimot, er en melkebasert sorbet. Granité er grovkornet, slush er flytende, og shave ice er luftig. Min favoritt er sorbeten, som er kremet og elegant i konsistensen. Det finnes en mengde oppskrifter på sorbeter lagd av ulike ingredienser. Faktisk er det knapt noen grenser for hva du kan basere sorbeten på: frukt, bær, likør, krydder, urter, sjokolade og grønnsaker for å nevne noe.

Liker enkle oppskrifter

Jeg liker de enkle oppskriftene, de som inneholder mest mulig av råvaren og ikke så mye stabilisatorer og andre ting. Jeg kan strekke meg til glukose, som er et flytende druesukker. Det pleier jeg å tilsette i sitrussorbeter og i sorbeter som er veldig vannholdige. Men de fleste typer bær- og steinfruktsorbeter lager jeg kun med vann og sukker. Det enkleste er å koke opp en klar sukkerlake, og mikse inn ønsket smak. Så enkelt er det faktisk! Og det går helt fint uten ismaskin, da må du bare røre/piske litt mer.

Himmelske smaker

Når du har lagd ananassorbeten i ukens oppskrift, er det bare å eksperimentere videre. Jeg vil anbefale å prøve rabarbra, jordbær, multer eller bringebær. Himmelske smaker! Eller hva med en kombinasjon, for eksempel en banan/pasjonsfruktsorbet, som står på min egen klassikerliste? Skal du lage sorbet av vannmelon, pasjonsfrukt eller appelsin, bør du tilsette noen skjeer smeltet glukose fra apoteket. Det viktigste er at du får en passe søt smete, som siles og fryses. Jo mer du rører i smeten, desto mindre iskrystaller får du. Er blandingen helt grovkornet, kan du kalle den granité.

Oppskrift

Ananassorbet med pralineux-kake Ingredienser til sorbet 1 moden ananas 2 dl vann 2 dl sukker Framgangsmåte Bruk en kniv og skjær vekk skallet, samt topp og bunn. Kutt i biter, den innerste harde kjernen i midten kastes. Kok opp vann og sukker. Ta av platen og legg i ananansen. Kjør massen i en mikser til den blir helt glatt, og sil den. Ha deretter massen en ismaskin og kjør til den får god konsistens. Alternativt legges massen i en bolle som settes i fryseren. Bruk en gaffel eller visp, og rør god i den innimellom. Til slutt skal du ha fått en kremete og fast masse, nesten som soft ice. Ingredienser til kake 50 g mandelmel (finmalte mandler) 175 g melis 100 g praline (finmalt masse av hasselnøtter) 125 g eggehviter 150 g brunet smør Framgangsmåte Alle ingrediensene blandes godt sammen. Bruk skje og legg i smurte små former, stekes på 180 grader i 10-12 minutter. Anrett på tallerkener: En nystekt kake til hver, og en stor kule av ananassorbeten (bruk skje dyppet i varmt vann). Sorbeten kan godt legges oppå litt hakkede, ristede nøtter eller kokos, slik at den ikke sklir rundt på tallerkenen. Litt hjemmelaget vaniljekrem kan jeg også anbefale til. Pynt med ananasblader.