I den ene hånda: En fersk kanelbolle. I den andre: En fersk vannblemme – det synlige beviset på at du har kommet deg til den lille skjærgårdskroa Båtebacken på Styrsö ved hjelp av egne hender. – Den største fordelen med en kajakk er at du kan komme deg steder båten ikke går, sier Lucas Van Mansvelt. Han har vokst opp Styrsö med hav og kajakk på alle kanter, og tilbringer nå sommeren på jobb for Styrsö Havskajaker. – Rutebåten stopper bare ved de største tettstedene. Mange av de som leier utstyr hos oss vil helst ut til en øde holme. De kommer rett fra byen og ønsker å bade og sole seg i ro og fred, forteller han.

Enkel rute

Skjærgården utenfor Gøteborg egner seg godt til padleturer for nybegynnere. Avstanden mellom øyene er kort, og listen over mulige steder å fylle på din egen motor med is og kanelboller lang. Vil du strekke turen over flere dager, finnes muligheter for overnatting utendørs i telt eller innedørs på pensjonat. Både i den nordlige og sørlige skjærgården ligger firmaer som tilbyr kajakkutleie. De fleste av dem har også mer avanserte tilbud, slik som guidede rundturer, teknikkurs eller nattpadling i morild. – Jeg anbefaler gjerne en tur rundt hele Styrsö. Da kan du oppleve flere ulike kulturer i løpet av noen få padletimer, og får et inntrykk av hvordan livet på øyene tradisjonelt har vært, sier Van Mansvelt. Noen generasjoner tilbake var bosettingsmønsteret på øya nemlig strengt lagt opp etter yrke. – De rike bodde i Bratten, og de store hvitmalte sommerhusene deres står der fortsatt. Tången var fiskernes landsby, som i dag lett kjennes igjen på de rødmalte fiskerhusene. – Så har vi Halsvik som vender mot Kattegat og dermed var det naturlige bostedet for sjømenn. Og til slutt har vi sentrum av øya, hvor bøndene holdt til, forklarer han.

Fremmedfrykt

I dag er tettstedene på Styrsö befolket av alle slags yrkesgrupper, hvor fellesnevneren først og fremst er et ønske om fredelig øyliv fremfor bystress. Men noe av den gamle kulturen med skepsis til "de andre" henger igjen. – Enkelte av øyboerne ønsker å bevare den tradisjonelle kulturen på øyene, og misliker folk med fritidsbåt. Derfor er enkelte byfolk skeptiske til å flytte hit. De er redde for å bli en "slonker" - kallenavnet på folk utenfra, forteller Van Mansvelt. Bo Ardfors er en av dem som kun tilbringer deler av året i sitt hus på Styrsö. Noen av timene tilbringer han i kajakk. – Det er en nytelse å være så nær vannet, sier han, og slipper en hånd ned i sommervarmt hav. – Samtidig er det fint å kunne gå i land i grunne viker. Det er det beste med kajakk: Man har nærhet både til land og vann, fortsetter han. Ardfors må regnes som veteran i skjærgården. – Denne kajakken kjøpte jeg da jeg var 18. Nå er jeg 57. Så kan du jo selv regne ut hvor gammel den er, oppfordrer han. Som erfaren padler har han gode råd til de som skal på tur med padleårer for første gang. – Det er som å ligge på en spikermatte. Når du starter padlingen gjør det først vondt. Men holder du ut de første minuttene, kommer du fort inn i en flyt, og da kan du holde på i timesvis, hevder han. Skulle du likevel trenge en pause, finner du kanelboller rundt neste sving.

Nord og sør

Skjærgården utenfor Gøteborg deles vanligvis inn i den nordlige og sørlige delen. Den sørlige skjærgården ligger i Gøteborg kommune i Västergötland. Den består av åtte bebodde øyer, i tillegg til en rekke ubebodde. De største øyene kan nås med passasjerbåt fra Saltholmen. Øyene er bilfrie, og har mange fine veier egnet for gåturer. Den nordlige skjærgården ligger i Öckerö kommune i Bohuslän. Her finnes ti bebodde øyer, de fleste kan nås med bilferje fra Lilla Varholmen. Det er bro mellom enkelte av øyene både i den sørlige og nordlige skjærgården.

Kajakkutleie

* Escape kajakcenter - Ligger ved Önnereds brygge i den sørlige skjærgården. Tilbyr kurs og ulike padleturer med guide. * Styrsö Havskajaker - Ligger på Styrsö i den sørlige skjærgården. Tilbyr kurs, guidede turer og kajakkutleie. * Björkö Rent a Boat - Ligger på Björkö i den nordlige skjærgården. Tilbyr kajakkutleie. * Point65 - Ligger ved Lilla Bommen i sentrum av Gøteborg. Et fint alternativ om du vil ha en mer urban kajakktur. * Långedrags Kajakuthyrning - Ligger ved Hinsholmen ved den sørlige skjærgården. Har ingen nettside, men kan nås på telefon +46 31 29 78 76.