SPEAKER.NO: Harmoni og forsoning er det eneste det første private langrennslaget i Norge ønsker. - Vi utgjør ingen trussel og lærte mye av det som skjedde i fjor. Nå har vi en åpen dialog. Vi har ingenting å skjule og er kun interessert i å være en bidragsyter til norsk skisport, sier Nils Marius Otterstad, teamets manager, til Speaker.no.

Kontroverser

Fjorårssesongen ble preget av uttakskrangling med Team Xtra Personell og landslaget. Rødt, hvitt og blått mot grønt og svart. Uoverensstemmelsene var mange. Anders Aukland ble vraket fra VM-troppen til Liberec. Svartedal ble også berørt - til tross for at han hadde VM-billett som tittelforsvarer på sprint. - Kommunikasjonen er mye bedre nå. Vi avlegger jevnlige treningsrapporter til Olympiatoppen, og det er fordelaktig med tanke på OL-uttaket. Sportssjef Åge Skinstad og landslagstrener Morten Aa Djupvik har dokumentasjon å forholde seg til og vet hvor vi står til enhver tid, understreker Anders Aukland. Les også: Da superbrødrene ble menneskelige - Uenigheten ble mediestyrt. Det var til tider slitsomt og tok mye krefter, innrømmer Jens Arne Svartedal, Trøsken-løperen som brøt med landslaget i 2008. Dialogen med forbundet og Olympiatoppen har pågått siden i sommer. Hovedtanken til Aukland & co. er at prestasjonene må veie aller tyngst i forbindelse med et uttak - uavhengig om man tilhører landslaget eller et profesjonelt lag.

OL-drøm

For Anders Aukland er det femmila i Vancouver-lekene - åtte år etter at han vant stafettgull med Norge i Salt Lake City - som opptar ham aller mest. - Det blir en utfordring å kvalifisere seg, men jeg må bare gripe de sjansene jeg får og gå så raskt som mulig, sier Aukland, vel vitende om at han står uten mulighet til å få vist seg frem i de to første verdenscuprennene på Beitostølen og i Kuusamo. WEB-TV: Aukland-brødrenes Birken-tips Jens Arne Svartedal har også blinket seg ut femmila i OL som sesongens ultimate mål - ved siden av klassisk sprint. Derfor håper de at forbundet utviser rettferdighet når uttaket skal foretas - selv om det det er beinhard kamp om plassene. Norge har fire plasser på 50 kilometer klassisk og syv medaljekandidater. Minst. - Vi ønsker ikke å være en konkurrent - men et supplement - til skiforbundet. Stå på egne bein. Gå egne veier. Skape en nisje innen langrennssporten. Jo flere som satser privat, desto større er sjansene for at de får ut potensialet sitt, mener Jørgen Aukland.

Uten politikk

Sportssjef Åge Skinstad ble møtt med kakeservering da Team Xtra Personell presenterte sine sesongplaner på Beitostølen onsdag - en indikasjon på forsoningens kraft. Og Skinstad smilte og lo. - Diskusjonene har vært utviklende. Å satse på denne måten er ideelt for familiefedre. Reisingen og samlingene med landslaget tar mye tid, sier sportssjefen. Verken Jens Arne Svartedal eller Anders Aukland, de to aktuelle OL-kandidatene som satser privat, vil at laguttakene ikke skal skyldes ren politikk. Les også: Ikke alene om å sluke mil - Det er en oppfatning om at vi tilriver oss landslagsløpere. Det stemmer ikke. Det er de som oppsøker oss, sier Jørgen Aukland, som sammen med lagets nykommer, svenske Jerry Ahrlin, vektlegger andre distanser og renn kommende sesong. - Satsingen blir litt todelt. Mens Anders og Jens Arne fokuserer mest på femmila og den klassiske sprinten i OL, skal Jerry og jeg være beste på de lange løpene - Vasaloppet, Marcialonga og Birkebeinerrennet, forklarer han. Les mer om denne saken på Speaker.no