Surnadal kommune fremmet krav om revisjon av vilkårene for Svorka kraftverk i mai 2013, og kravet ble vedtatt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i fjor. Nå kommer svaret fra Svorka og Statkraft. Når vilkårene for kraftverket nå skal revideres, mener vi det er viktig å forene stabil kraftproduksjon, økonomisk lønnsomhet og et levende vassdragsmiljø.

Fra Surnadal kommune er det kommet forslag om å redusere kraftproduksjonen i Svorka. Forslagene går på å redusere såkalt effektkjøring, pålegge restriksjoner for fylling og nedtapping av magasinene på Nordmarka og krav om minstevannsføring i Bævra.

Vil tape kraftproduksjon

Med en årsproduksjon på omtrent 100 GWh kan Svorka kraftverk forsyne cirka 5000 husstander med lys og varme. Samlet sett vil kommunens krav medføre årlige produksjonstap på mellom 14 og 16 GWh, altså en reduksjon på 15 prosent. Dette innebærer inntektstap på minst 4,5 millioner kroner i året. På toppen av produksjonstapet vil kommunens krav medføre omfattende tekniske endringer i anlegget på opp mot 20 millioner kroner. Som eiere i Svorka Energi og som vertskommune for kraftverket, vil Surnadal påføre seg selv betydelige økonomiske tap som følge av de foreslåtte revisjonskravene. Kravene medfører tap av skatteinntekter og tap av eierutbytte.

Norge har forpliktet seg gjennom EØS-avtalen å øke fornybar energi fram til 2020. Vi må ta vare på all fornybar energi og ikke bygge ned eksisterende produksjonskapasitet. For å kompensere for kommunens krav må det bygges ut 1-3 nye småkraftverk i tilsvarende antall vassdrag. Vår erfaring tilsier at det er en investering på minst 75 millioner kroner. Det virker ikke spesielt fornuftig å redusere produksjonen ett sted for å erstatte den med ny og dyrere kraft andre steder.

Regionen trenger fleksibel energi

Ifølge Statnett har Midt-Norge et energiunderskudd tilsvarende et årlig forbruk på 400.000 eneboliger. Når energiunderskuddet blir så stort, betyr det at strømnettet belastes hardere og faren for at feil oppstår blir høyere. Kommunens forslag legger begrensninger på fleksibiliteten for å levere en stabil og sikker strømforsyning til Møre-regionen. Med energiunderskudd som utgangspunkt er det all grunn til å bevare eksisterende vannkraftproduksjon.

Det er planlagt mye ny vindkraft i Norge. Utfordringen med vindkraft er ganske enkelt, at det ikke produseres strøm når det er vindstille. Når vi får mer vindkraft, må vi ha mer balansekraft. Fleksible vannkraftverk, som Svorka, er de beste partnerne til vindkraft.

Foreslår effektive miljøtiltak

For å bedre forholdene for livet i elva, foreslår Svorka og Statkraft å sette i gang effektive miljøtiltak de nærmeste årene. Vi vil kartlegge sammenhengen mellom vannføringer i elva, vanndekt areal og endringer i vannføring. Svorka og Statkraft vil også kartlegge gytegroper og flaskehalser. Dette er anbefalinger fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) etter tidligere undersøkelser. I tillegg foreslår vi å lage en biotopoppjusteringsplan for hele vassdraget, både oppstrøms og nedstrøms kraftverket. En biotopoppjusteringsplan er biologens språk for å bedre levevilkårene for artene som lever i elva.

I tillegg gjør Rossåa Settefiskanlegg allerede et betydelig arbeid med produksjon av yngel og smolt for utsetting i Bævra.

Svorka og Statkraft mener at forholdene for fiske langs elva er blitt bedre de siste årene. Vi har en selvpålagt rutine om å bruke tre timer på å stanse stasjonen. Etter innspill fra fiskerne i Bævra kjører vi minst tre dager i strekk når vi produserer kraft om sommeren.

Reduserer sårbarhet for flom

Samtidig må vi både lokalt og globalt forholde oss til klimaendringer. Klimaendringene innebærer mer ekstremvær, også i Møre og Romsdal. Hvis kommunens forslag om magasinrestriksjon skal gjennomføres, vil flomtapet øke. Økt flomtap innebærer økt fare for situasjoner med skader nedover vassdraget.

Vannkraft har evighetens perspektiv. Norske vannkraftverk, som Svorka, har lagt grunnlaget for fremveksten av moderne industri og har bidratt til å bygge det velstandssamfunnet vi har i dag. Vannkraften er en bærebjelke for lokalsamfunn og industri i Møre-regionen. Hvis vi ønsker å ruste Møre-regionen for fremtiden, må vannkraften styrkes, ikke svekkes.

Halvard Fjeldvær    Arild Gjerdevik

Adm.dir Svorka      Kraftverksjef Statkraft