Ti år er gått siden Mike Tyson ble fengslet sist, etter angivelig å ha banket opp et par medtrafikanter nær Washington. Selv om det er langt igjen til 80-tallets verdensmester-hverdag, er han i ferd med å få en slags oppreisning på filmfronten. Ikke før har James Toback gitt en festivalforsmak på dokumentaren "Tyson", før Uli Edels drama ved samme tittel relanseres på DVD (i salg 25. juni).

Jern

Spillefilmen "Tyson" (1995) er en klassisk "biopic", og forteller historien om ungdomsforbryteren fra Brooklyns bakgater som slår seg opp via den lokale bokseklubben. Etter å ha debutert profesjonelt med å dunke ut motstanderen i første runde, blir vår mann som kjent tidenes yngste WBC-champ i november 1986. Imidlertid går det fort utforbakke når treneren og vergen Cus D'Amato dør; forholdet til folk som Robin Givens, Don King og Evander Holyfield blir, skal det vise seg, ikke det samme. Vekst og fall er bare fornavnet i tilfellet "Iron Mike". Det er derfor han har slik appell også til dokumentarister. – Tyson er enormt spennende. Han har vært helt oppe og helt nede, sier vår egen Even Benestad, som snart er DVD-aktuell selv med sin "Natural Born Star" (2007). – Mennesker som virkelig har levd – med store svingninger i livet sitt – er alltid interessante. Det er sånne du leter etter, og de er vanskelige å finne. Tyson er en karakter på godt og vondt. På den ene side har han begått handlinger som er rimelig drøye. Når du setter disse opp mot hans glamorøse karriere, får du litt av et spenn, påpeker Benestad.

Ærlig

Enn så lenge er det uklart når dokumentaren "Tyson" får ordinær premiere. De som så den i Cannes, fikk oppleve hovedpersonen i det ærlige hjørnet. Eksempelvis går han ikke av veien for å drøfte sin ofte problematiske omgang med kvinner. – Jeg var fascinert av sex fordi jeg kom fra et hjem der min mor var promiskuøs. Det var et veldig løssluppent miljø, forteller han regissør Toback (mest berømt for manuset til "Bugsy"). I neste øyeblikk siterer han Oscar Wilde – før han vender tilbake til barndom og bøllestreker. – Nå er det sånn at gutta jeg vokste opp med, er døde, hvis de ikke er forsvunnet, sitter i buret eller ligger neddopet et eller annet sted, sier Tyson. – Jeg har aldri hørt Mike sensurere seg selv eller fare med løgn. Den eneste måten å gjøre dette på, hvis vi skulle gjøre det, var uten sperrer, utdyper Toback i avisa The Guardian.

Ferdig

Til og med a-listerne i Hollywood er begynt å lukte på Tyson, ifølge bransjebladet Variety. Selveste Jamie "Ray" Foxx vurderer nå å ta fatt på sitt mest slagkraftige prosjekt hittil, heter det her. Et comeback i ringen er derimot uaktuelt, skal vi tro Mike himself. – Jeg har mistet troen på boksing, røper han i The Guardian-artikkelen. – Det er ikke spennende lenger. Kanskje er det bare meg – kanskje finnes det ingen spennende utøvere. Det handler om mer enn å kunne slåss. Du må ha personlighet. Dette er fraværende i dag.