Du skal se alle gode ting blir tre i tilfellet Pitt/Fincher. Partnerskapet gjorde stor lykke med syndefulle "Seven" (1995) og hardtslående "Fight Club" (1999) før årtusenskiftet. Nå er gutta på gang med "Den fantastiske historien om Benjamin Button", som får norgespremiere 23. januar. – Brad Pitt er mest kjent som superstjerne – og etter hvert superpappa – men har tre-fire store rolleprestasjoner å vise til. To av de beste, ved siden av "Babel" fra 2006, er med David Fincher som instruktør, hevder Anne Gjelsvik, førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU. – Fincher får fram det beste hos Pitt, og Pitt er med "Benjamin Button" blitt Finchers "signaturskuespiller". Fincher gir Pitts karriere kredibilitet, og Pitt gir regissøren gode rolleprestasjoner.

Oscarmat

Flere bransjeobservatører har "Benjamin Button" i Oscar-siktet. Hvis spådommen går inn, vil den toppe "Seven" og "Fight Club", som begge ble avspist med nominasjoner. – "Seven" er en moralsk serieformorderfortelling, og vakte oppsikt fordi den var overraskende, slutten grusom og fordi den tøyde grensen for hva publikum tåler av ondskap innenfor mainstream underholdningsfilm, kommenterer Gjelsvik. – Filmen er utfordrende fordi seriemorderen framstår som ekstremt intelligent, men også fordi han synes å ha et poeng: Menneskeheten trenger å vekkes fra likegyldigheten. Pitts skuespill formidler hans endring og hans tragedie på en empativekkende måte, fortsetter hun.

Kampsak

Med "Fight Club", basert på Chuck Palahniuks roman, fulgte Fincher opp sitt samfunnskritiske prosjekt, ifølge Gjelsvik. – Kritikken rettes mot konsumsamfunnet og kapitalismen, og tematiserer også slik maskulinitetens grenser og utfordringer i det moderne samfunnet. Er Pitts rollefigur Tylder Durden en drømmemann, eller en maskulinitetens skyggebokser? Fincher og Pitt snur det voldelige uttrykket mot tilskueren på en intelligent måte. Også "Benjamin Button" er hentet fra kultlitteraturen. Utgangspunktet er F. Scott Fitzgeralds novelle fra 1922 om barnet som fødes med en 80-årings kropp, for så å bli fysisk stadig yngre. – Fincher er på mange måter en mørk og maskulin regissør. Jeg forventer et helt annet emosjonelt, mer sentimentalt leie i denne filmen kontra de andre, sier Gjelsvik. – Samtidig finnes det kimer til tematikken allerede i "Seven": Hva betyr vi for våre medmennesker? Tenk på sluttscenen med nærbildet av Pitts ansikt når han mister den han elsker.

Åndsbrødre

I sin reportasje fra settet omtaler USA Today "Benjamin Button" som "Forrest Gump møter Tim Burton". En av skuespillerne som dveler ved forholdet mellom Fincher og Pitt, er Taraji Henson. – De er som brødre. Selv om de er forskjellige, forstår de hverandre slik familie gjør, sier hun til avisa. Pitt forteller at han skjønte han hadde funnet seg en ny regissørkompis da han så Finchers spillefilmdebut "Alien 3" i 1992. – Jeg husker jeg gikk ut av kinosalen mens jeg tenkte: "Ok, det der var ikke helt hva jeg ventet meg." Det var ikke akkurat noen "Hollywood ending". Og den ble desto mer sittende.