Se for deg en verden uten annet tegn til menneskeliv enn søppel. Med en robot satt til å rydde opp i problemene, mens menneskene har emigrert til en romstasjon. Og se for deg en sjuåring som etter en drøy time i selskap med denne roboten ikke vil ha vann på flaske, fordi menneskenes konsum vil føre kloden strake veien mot undergangen. Omtrent slik er det enkelte høyreorienterte amerikanske kommentatorer har sett for seg konsekvensene av filmen "Wall-E". De ser filmen som halvannen time med propagandaplassering.

Propagandaministeriet presenterer

– Høyresiden har reagert på at filmen stiller spørsmål ved forbrukersamfunnet, et ømtålig tema fordi forbruk er hele grunnlaget for en velfungerende amerikansk økonomi, sier filmskribent Ulrik Eriksen. – Mange har argumentert med at det ikke passer seg med politisk innhold i en film beregnet på barn, fortsetter han, og referer til avisa "The Washington Times", hvor filmkritiker Christian Toto klagde over at filmen "fremstiller vårt kapitalistiske system som den definitive synd".

Snill film

Kontroversielle tegnefilmer har ikke akkurat vært Pixars varemerke. – Pixar har stort sett laget familiefilmer som ikke skal provosere og støte publikum fra seg. Filmene har heller omfavnet amerikanske verdier enn gått i opposisjon til dem, slik som for eksempel "Cars", påpeker Eriksen. Så hadde vel ikke Pixar heller regnet med å bli kritisert for å inspirere til miljøengasjement. – Filmen presenterer ikke nye tanker. At kloden kanskje ikke vil tåle alt menneskene utsetter den for, har vi hørt før. Vi har bare ikke sett det i en animert tegnefilm, sier Eriksen.

Katastrofefilm

De siste årene har det blitt lansert flere filmer med mer eller mindre uttalt miljøbudskap. For to år siden serverte Al Gores dokumentar "En ubehagelig sannhet" publikum skremmende ny innsikt. I det siste har blant annet "I Am Legend" og "The Happening" blitt omtalt som filmer med åpenbare hentydninger til hvordan det vil gå dersom vi ikke tar vare på kloden. De fleste har da også omfavnet både historien og budskapet i "Wall-E". Filmen gikk til topps på kinolistene i USA premierehelgen, og har jevnt over fått svært gode kritikker. – De fleste filmkritikere elsker filmer med slik kritisk brodd, kommenterer Eriksen.

Reklamefilm

Men også de mer venstreorienterte kommentatorene har kritiske bemerkninger, blant annet påpeker flere dobbeltmoralismen i å vise konsekvensen av forbruk, samtidig som man prakker på barna alle mulige slags Wall-E-effekter. Kyle Smith, spaltist i New York Post, kommenterte at han "aldri hadde sett et stort selskap bruke så mye penger på å fornærme sine kunder." Regissør Andrew Stanton derimot, avfeier debatten med at han ikke har hatt noen miljømisjon med filmen. – Jeg har ikke en politisk agenda. Det er en god holdning å stå opp for miljøet, men for meg har kjærlighetshistorien vært det sentrale, sa han til Movies Online.

Selv på spørsmål om hvorfor han lar presidenten i filmen uttale det mye omtalte Bush-sitatet "Stay the Course!" når presidenten står overfor verdens undergang, avviser han noen politisk brodd. – Jeg prøver bare å være morsom.