Angelina Jolie går mot et lovende år. Det hviskes om Oscar-sjanser på bakgrunn av Clint Eastwoods "Changeling" (norgespremiere 30. januar), der hun spiller alenemor som legger seg ut med Los Angeles-politiet. I mellomtida tar Timur Bekmambetov, mannen bak DVD-aktuelle "Wanted" (slipp 7. januar), av seg regissørhatten for skuespillerevnene hennes. – Angelina er en sterk kvinne, med sine egne prinsipper. Hun er alltid ærlig, både med seg selv og andre, hevder Bekmambetov. – På mange måter reddet hun meg, da hun nektet meg å endre innspillingsplanene til enhver tid. Hun insisterte på å bygge videre på de første bildene vi skapte av henne.

Toer klarert

Teknothrilleren "Wanted", som også rommer legenden Morgan Freeman og hotshoten James McAvoy, gjorde sine kinosaker bra. Så langt har den spilt inn over 300 millioner dollar på verdensbasis. Det betyr at det blir en runde to på russeren Bekmambetov, som innrømmer å ha fått smaken på California-sola. – For meg er myten om Hollywood, med strenge produsenter som holder deg i ørene, ødelagt. Jeg har satt pris på å jobbe her, og jeg har fått all den friheten jeg trenger, skryter han. Etter sigende var det verre andre veien. – I Russland er jeg vant til å måtte mase fem ganger så mye for å få det som jeg vil. Så i førstningen var det nok litt vanskelig for folk å forholde seg til meg, vedgår Bekmambetov.

Suksessrik

Den gode Timur har en unik posisjon hos broderfolket i øst. Hans "Nattevakten" fra 2004 ble mye av grunnen til at russisk film for første gang siden 80-tallet spilte inn mer enn utenlandsk sådan på hjemmebane. Ifølge en artikkel i Jyske Historiker slo den blant annet "Ringenes herre. To tårn" og "Spiderman 2" ned i filttøflene. Bekmambetov fulgte opp med "Dagvakten" i 2006. – Det var lenge siden filmer i Russland var blitt laget med underholdning for øye. Disse to ble produsert med kjærlighet til filmkunst og til publikum, påstår han, og legger til at han anser "Wanted" som en videreføring. Denne gang låner han riktignok det meste fra Mark Millars tegneserie. – Jeg prøvde å ivareta atmosfæren derfra. Det jeg liker, er at den like grusom som den er morsom. For meg var tegneserien bibelen. Jeg konsulterte den fortløpende underveis, bedyrer Bekmambetov.

Ubeskjeden

Det gjenstår å se Jolie blir å finne i "Wanted 2". Sikkert er det at hun digger eneren. – Jeg følte ikke at det var noe originalt der ute før jeg kom over dette manuskriptet. For det første var historien god, noe mange actionfilmer mangler. Dessuten visste jeg at regissøren ville gjøre ting på en måte som skilte den fra alle andre, sier hun til MTV. Bekmambetov legger ikke skjul på at han tilhører den heseblesende skolen. – Livet går så fort i dag. Vi er vant til så mange inntrykk på en gang, forklarer han. – Hvis stilen min skiller seg ut, er det kanskje fordi den ikke er kjedelig.