"Se opp" åpnet i Cannes, og "Den fantastiske Mikkel Rev" dro i gang London-festivalen. Her hjemme troner "Istid 3" øverst på kinostatistikken med 850.000 besøk. Det er ingen kontroversiell påstand at 2009 har vært et jubelår for animasjonsfilm. Desto bedre er timingen når "Snehvit og de syv dvergene" foreligger i digitalt restaurert DVD-utgave 18. november.

Tok skrittet

"Snehvit" var en pioner i sitt slag da den ble introdusert like før jul i 1937. – Alle i bransjen orienterte seg mot spillefilmen på denne tida. Men ingen hadde laget en helaftens tegnefilm før, så det var et stort skritt inn i det ukjente, forteller Disney-historikeren Brian Sibley. For om eventyret skriver seg fra Brødrene Grimm, var det selvsagt Walter Elias Disney (1901–1966) og hans stab som tok det til lerretet. – Noe av nøkkelen til at det ble suksess, var at han hadde samlet gode kunstneriske krefter rundt seg. Mange av dem var europeere – folk som Kay Nielsen, Albert Hurter, Gustav Tenggren. Målet var å skape autentisk bevegelse som publikum kunne tro på og identifisere seg med, sier Sibley.

Sto modell

Marge Champion skal også ha sin del av fortjenesten. Skarve 14 år gammel ble hun brakt inn som Snehvit-modell. – De ville ha en ung jente som danset. Siden det ikke var noen koreograf inne i bildet, improviserte jeg. Og selv om stemmen og hoveddelen av handlingen var satt, endret mye ved figuren seg idet de fikk noen å studere, forteller Champion, som ikke glemmer Disney himself med det første. – Han hadde slik en sterk personlighet, slik en perfeksjon. Han var tsaren – diktatoren, sier hun.

Gjennomført

Mye er skrevet om kontrollfriken Disney og kritikkverdige forhold ved virksomheten hans (se for eksempel Anders Giævers "Jakten på Onkel Walt" fra 2001). Sibley er mindre interessert i det enn i kreative kvaliteter. – Det er blitt moteriktig å rakke ned på Disneys egen rolle. Faktum er at det var han, både på denne filmen og helt opp til 50-tallet, som var mannen med ideene og gjennomføringsevnen. – Han var den fødte storyteller. "Snehvit" representerte et vannskille. Uten den ville vi ikke fått et selskap som Pixar og sensuksesser som "Up", hevder Sibley.

Effektiv

Spørsmålet melder seg: Hvordan fungerer "Snehvit" i dag? – Mye ved den kan kanskje virke datert, blant annet musikken. Mens mange moderne animasjonsfilmer sverger til Broadway-stilen, fungerer denne nærmest som en wieneropera, påpeker Sibley. – Samtidig er det beundringsverdig hvilken foregangsfilm dette er innen historiefortelling på animasjonsfronten. Hele storyen utspiller seg i løpet av mindre enn 24 timer. Så å si alle sjangerarvtakere skylder "Snehvit" noe, når det gjelder framdriften, effektiviteten – og følelsene. Disney snakket alltid om hvor viktig det var å ha hjertet med. Det finnes vel knapt noen film med større hjerte enn "Snehvit og de syv dvergene". Champion slutter seg til det siste. Som hun sier: – Selv Grumpy blir jo ganske blid mot slutten.