Det finnes nok at dem som vil huske Mickey Rourkes tidligere karriere med beundring. Roller som The Motorcycle Boy i "Rumble Fish", den råtøffe, polske politietterforskeren Stanley White i "Year of the Dragon", den angrende IRA-drapsmann Martin Fallon i "Messe for en morder" og ikke minst som den forfyllede forfatteren Henry Chinaski i "Barfly" har gjort inntrykk på mange. Rourke var høyt på stjernehimmelen helt til han trynet solid i sin egen berømmelse i filmflausen "Wild Orchid", hvor han spilte mot kvinnen som skulle bli hans kone i noen år, Carré Otis

– Jeg tror det var en stor del av meg som ikke ville gjøre denne rollen. Randy lever i en tilstand av skam og nedverdigelse. En gang hadde han et navn, nå er han et null. Han har ikke en gang råd til bensin. – Jeg har vært der selv, sa Mickey Rourke til ScreenCrave om rollen mange omtaler som hans comeback: Den aldrende wrestlinghelten Randy "The Ram" Robinson. Parallellene til hans eget liv er mange. – Filmen handler om en bryter som var stor på 1980-tallet, akkurat slik Mickey Rourke var stor som skuespiller i samme periode, forteller leder for Cinemateket, Jan Langlo. I "The Wrestler" beskriver hovedpersonen seg selv som "et stykke kjøtt ingen trenger lenger". – I likhet med karakteren i filmen, opplevde også Rourke å miste det meste: Karriere, anerkjennelse, venner og materielle goder.

Mørk og mystisk

Rourkes virkelig store gjennombrudd kom med rollen som The Motorcycle Boy i Francis Ford Coppolas "Rumble Fish" (1983). – I min ungdom var jeg en stor fan av Mickey Rourke. Med sin mørke og mystiske fremtoning stakk han seg ut i den store mengden av glatte menn i pastellfarger. The Motorcycle Boy var den beste karakteren av dem alle, forteller Langlo, som i tiden fremover vil vise høydepunkter fra Rourkes karriere på Cinemateket. Med rollen som Harley Davidson i "Harley Davidson and the Marlboro Man" i 1991 tok beundringen slutt. – Den filmen ble et vendepunkt. Jeg og kameratene mine ble stående måpende på sidelinja og se hvordan Rourke spilte i den ene drittfilmen etter den andre. Rourke tok en del feil rollevalg, og bestemte seg dessuten en periode for å satse mer på boksing enn på filmkarrieren. – I tillegg var han en vanskelig og krevende person å jobbe med, oppgir Langlo som forklaring på hvorfor Rourkes karriere gikk nedover på 1990-tallet.

Nytt karrieresteg

"The Wrestler" er ikke Rourkes første steg mot ny anerkjennelse. De siste årene har han blant annet spilt i "Once Upon a Time in Mexico" og "Sin City" – Sin City åpnet døren på gløtt, og så slo denne filmen døra ned, sa han selv til MoviesOnline. – Jeg er veldig heldig som har fått en ny sjanse, fordi jeg oppførte meg virkelig ille i femten år. Og jeg angrer. Jeg hadde bare ikke verktøyene til å forandre meg den gangen, forklarte han, og legger til at han har fått mye hjelp til å komme inn på rett spor i livet.

En fantastisk skuespiller

Fremover vil Mickey Rourke blant annet bli å se i "The Informers", "13" og "Sin City 2". – Om comebacket bare blir et blaff eller en varig trend, avhenger av at han gjør riktige framover. Med "The Wrestler" har han i hvert fall vist at han fortsatt er en fantastisk skuespiller. Innsatsen hans er rett og slett rørende, sier Langlo. Selv om Rourke har sagt at det var tøft å spille en parallell til sitt eget mislykkede liv, fortalte han til MoviesOnline at det tøffeste med rollen var av en helt annen art. – Det vanskeligste var å bli fysisk tilnærmet lik disse wrestlerne, for de er enorme. Det krevde mye arbeid. Jeg følte det som jeg gjorde unna tre filmer på treningssenteret.