– "Dette er slutten", tenkte jeg. Jeg ville ikke fortsette – jeg ville gå hjem. Heldigvis er jeg omgitt av folk som sa jeg måtte stramme meg opp og foreta meg noe. Men hvordan redder du en film når hovedrolleinnehaveren dør midtveis?

- Uvirkelig

Terry Gilliam (68) har lusket inn på et London-hotellrom i sokkelesten. Han har trukket fløyelsbuksebeina oppunder seg i en pastellgrell sofa. Og han har skrudd tida tilbake til i fjor vinter, da stjerneskuddet Heath Ledger sloknet så altfor tidlig. – Først trodde vi ikke det var sant, forteller Gilliam. – Vi hadde jobbet sammen et par dager i forveien. Da var han sprell levende, full av energi, sterk. Vi kunne ikke fatte at han var borte. Vi trodde det var et sykt triks for å markedsføre Joker-figuren hans i "The Dark Knight". Gilliam, som også brukte Ledger i "Brødrene Grimm" (2005), får ikke fullrost skuespillertalentet hans. Det er først og fremst som en siste ære at fantasifabelen "The Imaginarium of Doctor Parnassus" kommer på kino 4. desember.

Johnny Depp

– Jeg tenker på det som et kompendium av alt som interesserer meg. Innledningsvis hadde vi ikke noen historie, kun en forestilling om denne vogna som triller inn i en moderne by. Sakte, men sikkert fikk vi på plass persongalleriet. Det var som å lage en skulptur – ta bort litt her, legge til litt der. Løsningen etter dødsfallet ble å bringe inn størrelser som Johnny Depp, Jude Law og Colin Farell som ulike avskygninger av vagabonden Tony. – Jeg ringte Johnny. "Uansett hva du trenger, stiller jeg meg til disposisjon," sa han. Det ble starten. Så satte jeg meg ned og endret manus, hvilket var enkelt. Siden kontaktet jeg kompiser av Heath – og Colin og Jude var tilgjengelige. Samtlige gjorde en strålende jobb.

Overlevelse

– Du har vært i karrierevansker før. Føler du deg forfulgt av ulykke? – Det andre var bare trening – ingenting kan sammenlignes med dette. Kanskje jeg gikk gjennom alle problemene mine for å komme dit at jeg faktisk kunne fullføre denne filmen. Hvis jeg ikke hadde gått gjennom dem, og overlevd, ville jeg sannsynligvis gitt opp. – Du blir ikke paranoid? – Nei, jeg føler meg heldig. Se hva jeg slipper unna med! – Hvor står "Don Quijote"-prosjektet Depp og du forlot så famøst i 2000? – Vi er i gang igjen. Vi begynner innspillingen til våren, håper jeg. Vi har skrevet om manuskriptet, som vi gjenvant rettighetene til etter sju år. Grunnen til at jeg sier jeg er heldig, er at hvis vi hadde laget den filmen da, ville den blitt mye svakere enn den blir nå.

Passer ikke

– Du er kjent som hissig Bush-motstander. Hvordan opplever du arvtaker Obama? – Amerikanere har den kanskje beste lederen som finnes i øyeblikket. Jeg håper han lykkes, selv om knivene er kommet ut. Jeg synes han er et imponerende menneske, et sånt USA hoster opp en sjelden gang. – Betyr det at du vil be om å få returnert passet? – Nei, når du oppgir passet ditt, så har du oppgitt det for godt. Jeg har vært i England i 42 år, så jeg blir her. Det er klart det er ironisk – jeg leverer inn passet, og så kommer en så flott fyr rekende. Men vi bør følge Amerika tett framover. Når en verdensmakt begynner å vakle, blir den farlig. – Hva skjer i anledning Monty Python-jubileet? – Jeg vet vi skal samles i New York. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre. Jeg har jo alltid hatt denne ideen om at vi rett og slett skal spise middag for åpen scene. Folk kunne sett på og hørt oss snakke sammen. Det var det vi skulle gjort.