I 2012/2013 ble det, i samråd med Helse- og omsorgstjenesteloven, opprettet tilbud for øyeblikkelig hjelp døgnopphold i Sunndal kommune. Et rom på Helsetunet og to årsverk med sykepleiekompetanse ble satt av til dette. Ved innleggelse på dette tilbudet er det sykepleier tilstede 24 timer i døgnet, og man får tilsyn av lege hver dag. Inkludert helg. Tilbudet omfatter både brukere med behov innen psykiatri og somatikk, og er ment for å utrede, behandle eller yte omsorg til brukere i kommunen. Dette i tråd med Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-5, tredje ledd. Man skal være vurdert av lege før man benytter seg av øyeblikkelig hjelp døgntilbud, jf. Kommunenes plikt til øyeblikkelig hjelp døgnopphold kapittel 3.5. Dette tilbudet har i Sunndal kommune hindret mange sykehusinnleggelser, og sikrer brukere et godt og forsvarlig tilbud i egen hjemkommune.

Når spørsmålet om legevaktsamarbeid nå er oppe, kommer spørsmålet om dette er et tilbud kommunen fortsatt kan tilby på Helsetunet. Et alternativ vil være å flytte det til Molde. Hva vil da skje med to årsverk opparbeidet sykepleiekompetanse? Dersom tilbudet består på Helsetunet, hvor ofte vil da brukere bli vurdert av lege i helge- og høytidsdager? Må man til Molde for vurdering av lege, før man blir sendt tilbake til kommunen for øyeblikkelig hjelp døgnopphold?

Det kommer også flere utfordringer for den sykepleiefaglige kompetansen i kjølvannet av onsdagens kommunestyremøte. Et av de er hjemmesykepleien, hvor det allerede er registrert 200 flere timer per uke med pasientrettet arbeid, mot i fjor. Dette uten av ressursene er økt tilsvarende. Flere pasienter skal, og vil, hjem tidligere fra sykehus, noe som tilsvarer et større behov for fagkompetanse i kommunen. Man kan raskt tenke seg at også ambulansen vil få et større trykk på fraktoppdrag på helg og kveld, dersom alle i kommunen må vurderes av legevakt i Molde. Er det vurdert hvordan belastninger blir på hjemmeboende pasienter og ansatte i hjemmesykepleien, uten en tilstedeværende lege?

Så kjære politikere i Sunndal kommune: Som tillitsvalgte for mange av kommunens helsefaglige personell lurer vi på om dere i forkant av onsdagens kommunestyremøte, har utredet hvordan man skal sikre den enkelte innbygger et verdig tjenestetilbud? Uansett om du stemmer for eller imot.

Hilsen

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Gerda Lervik

Hovedtillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund Lisa Hersel