FREDAGSTANKER

På besøk til gamle trakter

Sist fredag var jeg på gamle Driva-trakter i Gjemnes. Jeg tok turen til Batnfjordsøra i anledning Dyregod, og ble nok en gang mektig imponert.

På møtet traff jeg mange gode kjenninger fra den tida jeg dekte Gjemnes for Driva.

Meninger

I år var det 10-årsjubileum for landbruksmessa som i dag har tatt posisjonen som den største landbruksmessa på Nordvestlandet. Her manglet det knapt noen ting for den som interesserer seg for dyrehold og landbruk generelt. Jeg trives på slike messer. Det er mye å se på, og mye å kjøpe om en ønsker det. Jeg har en lei tendens til blant annet å ende opp med lefser og spekepølser når jeg går ut porten. I år fant jeg også andre ting som det kan være greit å ha.

Ærendet mitt var egentlig å dekke møtet der lokale Sp-folk møtte partileder Trygve Slagsvold Vedum som var invitert til Batnfjord for å åpne landbruksmessa. På møtet traff jeg mange gode kjenninger fra den tida jeg dekte Gjemnes for Driva.

På tampen av åttitallet hadde Driva godt over 300 abonnenter i kommunen. De fleste i bygdene Angvik, Fagerlia, Osmarka, Flemma og Torvikbukt. Det var ei spennende tid. Jeg hadde tilholdssted på Eidsvågkontoret for Driva sammen med Bjørn Magne Øverås. Vi var ganske så produktive av oss. Det var mange som ønsket at vi skulle komme for å lage reportasjer – og da som nå var det alltid noe å hente fra det politiske miljøet i begge kommunene.

På fredagens møte i Batnfjord sto blant annet kommunereformen og Senterpartiets holdning til spørsmålet om etableringen av et deponi for farlig organisk avfall på Raudsand på dagsorden. Partileder Slagsvold Vedum har god kontroll på kommunereformen og de utfordringene den uavklarte situasjonen for Gjemnes har satt lokalsamfunnet i. Søknaden fra Angvik bygdelag om å få bli en del av nye Molde kommune er ennå ikke avgjort i departementet. Det er vel kjent at uenigheten er stor også bygdene imellom, og spenningen er stor i påvente av et ja eller nei til søknaden.

– Det er arrogant av regjeringa å ikke komme med en rask avklaring, sa Vedum til forsamlingen som nikket og var enige. Fram til utfallet av søknaden er avklart må gjemnespolitikerne sette mye på vent. Blant annet arbeidet med nominasjonsprosessen foran valgåret 2019. Et flertall i kommunestyret mener kommunen ikke kan bestå som egen kommune dersom en fjerdedel av befolkningen blir grensejustert bort. Jeg synes det er stor synd dersom en livskraftig og flott kommune som Gjemnes blir radert bort mot deres egen vilje.

Partileder Slagsvold Vedum ble også orientert om deponiplanene på Raudsand. Motstanden er stor i Gjemnes. Det virket som om partilederen ikke var spesielt godt oppdatert på planene. Han lyttet til motargumentene, men hadde ingen klare svar å komme med.

Partilederen åpnet landbruksmessa i en lett og ledig tone. Det var videre interessant å høre Ole Øverland dra historien til Dyregod som baserer seg på en voldsom dugnadsinnsats fra bygdefolket.

Ordfører Knut Sjømæling sa til meg tidligere på dagen at han håpet jeg ble værende på åpningen der det var planlagt en liten overraskelse til en som var til stede. Nils Tore Leivdal fikk stående applaus da han ble bedt om å komme fram for å få Kongens fortjenstmedalje. Det var en vel fortjent tildeling. Leivdal har skrevet en rekke bygdebøker, han er lokalhistoriker, men først og fremst er ha nordmørsvenn. I mange år hadde han ansvaret for de populære nordsmørhelgene i Innerdalen.

Vi har en del stolte kulturbærere blant oss i Driva sitt nedslagsfelt. Jeg synes det er så bra at de blir sett og verdsatt slik Nils Tore Leivdal nå ble.

Ha ei riktig god helg!