Det har vært ei fantastisk førjulstid i Sunndal. Etter en varm november, tente vi som alltid julegrana på Øratorget den først søndagen i advent. Torget var fullt, og ungene var om mulig enda ivrigere enn vanlig. Eldrerådets førjulsfest var akkurat over, Sunndal musikkforening spilte opp, og i Hovshall sto Jazzåkoret klare med sin tradisjonelle førjulskonsert. Så kom snøen i mengder den 6. desember, og vi fikk over to uker med fantastisk vintervær. Sunndal museumslag arrangerte tidenes Jul på Leikvin, og Øran aktivitetshus tidenes julemesse. I skrivende stund er det plussgrader igjen. Julegrana på Øratorget står fremdeles, men jeg er trygg på at det blir ei fin jul. Ei jul vi både fortjener og trenger.

For – 2022 har vært et urolig og uvanlig hektisk år. Året startet med pandemi og nedstenging av samfunnet. Samtidig ble Sunndal rammet av ekstremværet Gyda. Den 24. februar invaderte så Russland Ukraina. Resten av året ble preget av arbeid for å ta varmt imot og godt vare på krigsflyktningene som kommer til Sunndal. Hero opprettet akuttmottak i det gamle asylmottaket. IMDI anmodet oss så om å bosette hele 180 flyktninger. Fire ganger så mange som Sunndal noen gang har bosatt på ett år. Likevel sa kommunestyret et enstemmig og tydelig ja, og både kommuneadministrasjonen og Sunndalsamfunnet tok utfordringen på strak arm. Veldig bra.

I skrivende stund har Sunndal bosatt 176 flyktninger. Hero har inngått ny avtale med UDI, har pusset opp det gamle mottaket, og Sunndal mottakssenter er igjen et ordinært asylmottak. Takk til dere i kommunens innvandrertjeneste og alle tjenester som jobber med tilrettelegging for flyktninger. Jeg vet det er arbeidsomt, og at dere trenger ressurser til å fortsette det gode arbeidet. Takk til Sunndal Røde Kors og alle frivillige som bidrar med hjelp og støtte til flyktningene. Takk til alle som bidrar med husvære. Og – takk til alle sunndalinger som tar godt imot menneskene som kommer hit på flukt fra krig. Nå før jul fikk kommunen blomster fra flyktninger som føler at Sunndal tar varmt imot dem. De blomstene er til oss alle. Den 14. desember sa kommunestyret ja til å bosette 180 flyktninger også til neste år, slik IMDI anmodet oss om. Det blir krevende, men vi skal snu alle steiner for å få det til. Ikke minst må vi skaffe nok boliger, ved å ta hele Sunndal i bruk, finne midlertidige løsninger og bygge nytt. Men – som Anisa Ali Aden sa det i Kommunestyret: «Har vi rom? Ja - vi har hjerterom. Da har vi også husrom». Bedre kan det ikke sies. Så enkelt er det, men samtidig så vanskelig.

I år markerer vi at det er femti år siden homofili sluttet å være forbudt i Norge. Slutten på en skammens paragraf i straffeloven, og en milepel i arbeidet for grunnleggende menneskerettigheter. Da høvet det bra at Pride endelig kom til Sunndal. Endelig fikk jeg heise regnbueflagget på Øratorget. Tragisk nok måtte Sunndal Pride utsettes på grunn av den forferdelige terroraksjonen mor Oslo Pride den 25. juni. Men – den 3. september var dagen kommet. Endelig fikk også vi sunndalinger markere toleranse, kjønnsmangfold og kjærlighet. Elsk hvem du vil. Vær den du er. Ferdig snakka. Jeg er glad for alle som finner seg selv, og enda gladere når mennesker finner kjærligheten. Takk til dere ildsjeler som gikk i bresjen og inviterte oss til både fest og alvor. Takk for at jeg fikk bære Pridebanneret først i paraden. Det var på høy tid. Nå gleder jeg meg allerede til neste års Sunndal Pride. Jeg er med.

Årets sommer ble et kapittel for seg. Den ble den kaldeste og våteste sommeren siden 1971. Høsten derimot, den kom med fynd, klem og nytt ekstremvær. Uværet startet fredag den 16. september og varte til søndagen. På to døgn kom det 131 mm nedbør på Sunndalsøra, 149 mm i Øksendal og hele 163 mm i Innerdalen! Mange fikk problemer med vann i kjellerne på grunn av stigende grunnvannsnivå. I Flaggnutveien på Sunndalsøra førte en tett kum til oversvømmelser i kjellere på næringsbygg. På Oppdøl kollapset et avløpsrør, og et annet gikk tett, slik at vannet tok nye veger. Heldigvis greide man å lede vannet unna hus og bebyggelse. Ulvåa gikk flomstor, og både Viromdalsvegen og Smisetvegen ble stengt på grunn av vann. Det samme ble Øksendalstunnelen i perioder da ei flomstor Kvernåa fylte Hammartunnelen. Åkrene sto under vann, noe som gikk spesielt hardt ut over potetavlinger som ikke var tatt opp ennå. Natt til søndag gikk det så et jordras i Løykjavegen, og tretten personer fra fem husstander måtte evakueres.

I forkant av dette uværet var det varslet regn på gult, moderat farenivå. Rapporter vi fikk fra Meteorologisk institutt i etterkant av uværet viste at dette var et ekstremvær på rødt farenivå. Takket være stor innsats fra kommunens Tekniske tjenester, Nordmøre og Romsdal brann og redning, politiet, lokale entreprenører, kommunens psykososiale kriseteam og, ikke minst folk flest, gikk det stort sett bra. Søndag ettermiddag kunne folk flytte hjem i husene sine i Løykjavegen så nær som i huset nærmest raset. Det ble med materielle skader. Det er jeg veldig glad for.

Nå merker vi at klimaendringene er her. Framover må vi lære å leve med dem, og samtidig kutte så det monner i utslippene av klimagasser, slik at økningen i temperaturen og villskapen i været blir minst mulig. Jeg har trua på at vi skal klare dette. Sunndal har et framoverlent næringsliv som tar det grønne skiftet og omlegging til utslippsfri teknologi på alvor. I høst la kommunen fram vårt første klimabudsjett, med mål og tiltak for kutt i klimagassutslipp neste år. Dette blir et viktig verktøy for å kutte utslipp i årene som kommer. Til neste år vil kommunen starte arbeidet med en klimaplan for hele Sunndal, hvor vi vil invitere bedrifter og andre organisasjoner til å bidra og samarbeide om nødvendige tiltak. I klimaarbeidet må vi tenke globalt, men jobben må vi gjøre lokalt. Sammen.

Lokalt skjer det mye positivt om dagen. Hydro Sunndal går så det suser, og hadde etter tredje kvartal et overskudd på seks milliarder. Hydro har også besluttet å investere 800 millioner for å oppgradere Sunndal Verk. Dette er den største enkeltinvesteringen i Sunndal siden Su4-utbyggingen. Nå nettopp åpnet havneterminalen ved RoRo-kaia i Fjordparken, bygd av Sunndal Næringspark og driftet av OC Terminal i samarbeid med Hydro. Dette vil bidra til å få mer gods over på sjøtransport, og gjøre Sunndal til et enda viktigere trafikknutepunkt. Samtidig bygger Statnett ny 420 kV-linje mellom Surnadal og Viklandet, og skal bygge ny transformatorstasjon i Sunndal. I Sunndal Næringspark på Håsøran skal Ottem CarbonWorks bygge pyrolyseanlegg for produksjon av biokull. Her vil også Ductor etablere biogassanlegg som nytter overskuddsenergi fra pyrolysen. Mange med meg har vært bekymret for lukt fra dette anlegget. Miljømyndighetene har nå gitt utslippstillatelse, men satt strengeste krav til luktforurensing og strenge krav for oppfølging av lukt. Da får vi rette oss etter det. Kommunen skal følge med på at kravene blir overholdt.

Nå blir jobben å forberede Sunndalsamfunnet på den nye industrien som kommer. Det er snakk om store investeringer og et betydelig antall arbeidsplasser i nye, grønne næringer. Det vil gi mange positive ringvirkninger, men vil også kreve boliger, nødvendige kommunale tilbud og innsats for å rekruttere arbeidsfolk. Samtidig som vi skal bosette rekordmange flyktninger. De nærmeste årene blir Sunndal en boomtown. Det er bare å brette opp ermene.

I kommunen skjer det også mye. Nylig åpnet Sunndal Helsesenter, og Sunndal har endelig full fastlegedekning. Arbeidet med ny sentrumsbarnehage er i gang, og deretter står renovering av Helsetunet for tur. Kommunebudsjettet for neste år er gjort opp i balanse, samtidig som helse- og omsorgstjenestene styrkes med 35 millioner og tilbudene til barn og unge videreføres som før. Selv om det blir arbeidsomt, ser jeg fram til neste år. Vi har alle muligheter, og skal få til mye.

Til slutt vil jeg takke Ole Marius Husby for hjelpearbeidet du og Norseaid driver i Ukraina. Takk for at vi sunndalinger får bidra. Slik at den ukrainske vinteren blir litt mildere. Det varmer et ordførerhjerte.

Så er jula over oss. Jeg får besøk av eldstedattera og to barnebarn fra Sandnes utenfor Stavanger, og gleder meg til det. Det skal bli ei fin jul. Fordi vi trenger det, og fortjener det. God jul til dere alle!

Ståle Refstie