Jula er ikke mer enn en god måned unna, og mange er allerede kommet godt i gang med forberedelsene. Snart kan vi igjen synge om fred på ei jord som dessverre ikke er så fredelig lenger. Til uminnelige tider har det pågått kriger og vært uro i verden, men det har med unntak av verdenskrigene ikke berørt oss i så sterk grad i hverdagen som det krigen mot terror nå gjør.

Vi har lagt bak oss ei uhyggelig uke. Terrorhandlingene i Paris forteller oss at terroristene kan slå til hvor som helst også i Europa. Det er forferdelig det som skjedde i Frankrike sist fredag kveld. 129 mennesker mistet livet, og flere hundre ble såret. Bare måneder etter det dødelige angrepet på satiremagasiner Charlie Hebdo kom det et nytt og kraftigere angrep fra sjølmordsbombere som det nesten er umulig å beskytte seg mot. Nå gjør Russland og Frankrike felles militær innsats mot IS som har påtatt seg ansvaret for ugjerningene sist helg. De pøser på med bomber over IS-mål i Syria.

I alle kriger går det med mange uskyldige sivile liv. Slik også i krigen mot terror. Det er de vonde konsekvensene av de mange bombetoktene som nå gjøres i forsøket på å få stoppet den galskapen som følger i kjølvannet av Den islamske staten.

Det lovløse Syria er blitt et arnested for terrorister. Befolkningen har flyktet i store strømmer fra landet som er i en svært ødeleggende borgerkrig. Mange syrere har kommet hit til landet. Det skulle bare mangle om ikke vi tar imot dem som trenger beskyttelse på en god måte, men jeg registrerer at flere små kommuner sier det begynner å bli nok. Det har verken kapasitet eller helsetilbud til å ta i mot flere, og mener større kommuner bør stille mer opp enn de gjør.

Det er viktig at den folkevandringen vi er vitne til snart avtar fra både Syria og andre urolige steder rundt om i verden. Det skjer ikke før krigsherjingene tar slutt. Også syrerne vil sjølsagt aller helst bo og arbeide i sitt eget land, men det synes knapt mulig i dagens situasjonen. Jeg kan ikke la være å undre meg over at stormakter som USA og Russland ikke makter å stoppe krigsherjingene i Syria. Det ville vært et godt bidrag til en fredeligere verden.

Torsdag kveld ble ei 17 år gammel jente fra Eritrea knivdrept på Sunndal asylsøkermottak. Drapet har satt en kraftig støkk i hele lokalsamfunnet. Drapet må sees på som en enkelthendelse, men hendelsen viser at det er utfordringer med å plassere flyktninger i asylsøkermottak på ubestemt tid. Jeg tror likevel ordfører Ståle Refstie oppsummerer riktig når sier at han ikke tror drapet vil føre til økt frykt eller skepsis til asylsøkere i Sunndal. "Vi sunndalinger har arbeidet med asylsøkere i så mange år at vi har det i ryggmargen," sier Refstie til Driva.