I midten av mai i år skrev jeg brev til rådmannen i Sunndal der jeg bad om et møte på 30 min. der jeg kunne få presentere ideer til nye arbeidsoppgaver for Sunndal pensjonistforening under mottoet «Eldre hjelper eldre». Brevet er ikke besvart.

Støtteforeninga for Pensjonistsenteret driver kafeen der. De siste åra har drifta gått med betydelige underskudd. På siste medlemsmøte ble det bestemt at styret for Støtteforeninga skal ta kontakt med kommunen snarest mulig. Som sekretær i Støtteforeninga har jeg derfor sendt e-post til rådmannen og bedt om et slikt møte. E-posten er ikke besvart.

Jeg har kontaktet Servicekontoret om den siste saka. Servicekontoret har fortalt meg om rådmannens tettpakka program. Jeg innser at det er små muligheter for at det kan bli noe møte. Siden henvendelser til kommunens øverste ledelse i form av brev eller e-post ikke fører til noe, vil jeg heretter bruke åpne brev i lokalavisene når jeg som leder for Sunndal pensjonistforening eller som sekretær i Støtteforeninga ønsker å ta opp noe med kommunens ledelse.

Sist onsdag var det samling i Kulturhuset om frivillighet. Da ordføreren ønska forsamlingen velkommen, skamroste han frivilligheten. Hans skamros var dråpen som fikk meg til å skrive dette åpne brevet. - Jeg mener at uttrykket «Eldre hjelper eldre» i mitt brev i midten av mai helt klart antyder frivillig arbeid overfor eldre.  Når brevet med ønske om et møte om slik frivillighet ikke blir besvart, gir det meg det inntrykket at frivillig arbeid i forhold til eldre ikke betyr noe som helst. Det er kun frivillig arbeid overfor andre grupper i samfunnet som betyr noe.

Jeg tok gjenvalg som leder for Sunndal pensjonistforening i februar i år med den målsetting at jeg i de kommende to åra skal få vår forening til å bli mer aktiv i frivillig arbeid under mottoet «Eldre hjelper eldre». Det første møte med kommunen om slik frivillighet ble holdt i mars. I møtereferatet står det at nytt møte skal holdes i august. – Status er imidlertid at det fram til nå ikke har vært slikt møte.

Sunndal kommune er blant de ytterst få kommuner i landet som har eget eldresenter. I tillegg har vi en oppegående Frivilligsentral. Disse to forutsetningene gir oss en helt unik mulighet til å kunne etablere et frivillig «korps» som kan arbeide til beste for de eldre i kommunen.

De yngre pensjonistene kommer ikke til Pensjonistsenteret. Ved alle landets eldresentre opplever en det samme – de yngre pensjonistene søker ikke dit. Pensjonistforbundet sammen med Røde Kors har ved hjelp av midler fra Helsedirektoratet starta et 3-årig prosjekt der en vil forsøke å finne ut hvilke tilbud eldresentrene må ha for at de yngre pensjonistene skal komme dit. Røa eldresenter i Oslo er tilknyttet dette prosjektet som «prøvesenter».

For kort tid siden besøkte jeg Røa eldresenter og fikk en lang og hyggelig samtale med senterets daglige leder. Vestre Aker Frivilligsentral var også plassert der. Frivilligsentralens brosjyre ga meg de ordene jeg har vært på leiting etter for å beskrive innholdet i tiltaket «Eldre hjelper eldre».

Vi er mange eldre i Sunndal. Ved inngangen til 2014 var det 1254 personer på 67 år eller eldre. Disse personene utgjør 22,5 % av kommunens voksne befolkning. Sagt på en annen måte: Har vi et representativt utvalg på 40 voksne personer bosatt i Sunndal kommune, så vil 9 av disse 40 være 67 år eller eldre. (Kilde: Rådmannens forslag til Økonomiplan 2014-2020 datert 30.11.2013.)

Det har i Sunndal vært satsa på spredt bosetting og livskraftige bygdelag. Kommunens eldre er spredt over hele kommunen. Skal vi satse på frivillig innsats for kommunens eldre, må vi sørge for at innsatsen gjøres for alle eldre i kommunen og ikke bare for dem som bor på Sunndalsøra.

Hva er mine ideer til frivillige tjenester?

Vaktmester light – eller Handyman som det heter i Vestre Aker.

Dette skal være en tjeneste vi har for å hjelpe til med ting som for mange blir vanskeligere når kroppen blir eldre. Våre frivillige skal være med på å gjøre alt fra å skifte lyspærer og batterier til å reparere skap, dører og lignende. Det kreves ingen faglig kompetanse ut over fingerferdighet. NB! Arbeid som krever autorisasjon – elektriker, rørlegger o.l. - skal ikke utføres.

Hjelp til å handle dagligvarer – eller Shopperen som det heter i Vestre Aker.

Alle trenger mat, men mange har store utfordringer med å komme til butikk og bringe maten heim. Våre shoppere skal handle for brukeren og bringe maten inn på kjøkkenet. Noen gangen ønsker brukeren kanskje å være med til butikken, andre ganger henter den frivillige penger og handlelapp.

NB! Det er en klar forutsetning at shopperne skal kurses/skoleres i regler for å handtere andres penger.

En arm å holde i

Mange eldre synes at det er skummelt å forlate heimen. Trafikk og støy gjør at mange ønsker en arm å holde i når de skal til lege, tannlege, frisør mv. Våre frivillige skal møte opp heime og følge brukeren. Etter endt time følges brukeren heim. – Hos oss kan det i mange tilfeller bli spørsmål om kjøring/transport. Det må vi finne tjenlige ordninger på uten at brukeren skal være avhengig av drosje eller buss.

Ut på tur.

Hvilke muligheter har de eldste eldre som bor alene til å komme seg ut på tur? I sommer var Støtteforeningas handarbeidsdamer på et par korte turer. Noen frivillige stilte med bil og var sjåfører. Den glede damene gav uttrykk for etter endt tur fortalte meg at det er behov for slike enkle tiltak.

Besøksvenn

Mange blant oss eldre er ensomme. Vi trenger de personene som har lyst til å besøke noen – kanskje bare for en kort prat.

IT Hjelpen.

Flere av våre eldre kommer seg på nett. Dette ønsker vi å stimulere til, for vi vet at det gjør dem mye bedre i stand til å holde kontakten med venner og familie. Uten å være på nett er det vanskelig for dagens besteforeldre å dele livet med sine barnebarn. Vi ønsker derfor å ha en tjeneste der vi kjører IT-kurs og har frivillige som kan dra heim til brukeren og hjelpe til med å løse ulike typer IT-utfordringer.

Har vi muligheter for å få til noe av dette? Jeg tror at det blant oss eldre er mange nok som kan tenke seg å delta i slikt arbeid hvis det blir lagt til rette slik at den enkelte frivillige ikke blir utslitt/oppbrukt. Vi kan bare ikke starte på egen hånd. Den frivillige innsatsen må være et supplement til de kommunale tjenester vi allerede har.

Knut Fredriksen

leder Sunndal pensjonistforening