Det var våren 2013 Øra Kafe på hjørnet av det lokale hotellet åpnet dørene. Bak etableringen sto en gjeng ildsjeler. Med en visjon om et utested. Hovedsakelig drevet på dugnad. Med folk flest, folk med hjerte for Sunndal, som eiere. Et voksent sted. Et sted å treffes. Et sted for den gode praten. Og for den gode kulturopplevelsen.

Det var ikke sjølsagt at det skulle gå vegen. Men det gjorde det. Nesten tre år seinere lever utestedet i beste velgående. Aktiviteten er stor, besøket er tilfredsstillende, ildsjelene brenner fortsatt. Og nå ønsker de å få inn flere aksjonærer.

– Vi vil tilby flere å være med på det eventyret Øra Kafe er, sier Jarle Røkkum, en av styremedlemmene i selskapet.

– Til rett tid

Det er i dag rundt 200 personer som eier de til sammen 234 aksjene i selskapet. De fleste er sunndalinger, noen av dem utflytta – men med et hjerte som fortsatt banker for heimstedet. Noen bedrifter er også å finne blant eierne.

Nå vil selskapet ha inn flere aksjonærer. Før helga vil en tegningsinnbydelse gå ut til både privatpersoner og bedrifter. De som allerede er eiere, inviteres også til å tegne flere aksjer. Hver aksje vil koste 2500 kroner, pluss et lite tegningsgebyr, og målet er å få inn mellom 100.000 og 300.000 kroner i emisjonen. På det viset styrker selskapet sin egenkapital, og vil stå bedre rustet til flere løft som planlegges i tida framover. Det antydes planer om både uteservering og ny rullestolrampe. Utvidelse av åpningstidene har også vært diskutert.

Styret har tro på at de skal få god respons på invitasjonen. Etter at utestedet åpnet, er det ikke sjelden folk har sagt at de kunne tenke seg å bli medeiere.

– Vi tror vi gjør dette til rett tid. Nå har vi drevet ei stund, og folk vet hva vi står for. Det var kanskje en del som var skeptiske i starten, og valgte å sitte på gjerdet, tror Røkkum.

Utbyttet styret lover, er først og fremst trivsel. Men aksjeeierne får også noen andre fordeler, som å kunne låne lokalet til private lag og liknende. Det arrangeres også aksjonærfest en gang i året.

Mye som skjer

Det foregår mye i lokalet på hjørnet. Øra Kafe har hver måned faste arrangement, som «Hei på du» og «Mine fem». Det arrangeres også konserter, og her er det stor variasjon. Utestedet samarbeider også med den lokale jazzklubben – kommende lørdag blir det konsert med supertrommeslager Børre Dalhaug og saksofonisten Petter Wettre. Øra Kafe gir også rom for kunst – denne måneden er veggene fylt med akvareller signert Gunn Gravem Isaksen.

Etterjulsvinteren er en rolig tid for utelivsbransjen. Men pulsen stiger framover mot vår og sommer. Planleggingen av en ny Ørafest er så smått i gang.

Selskapet har de siste åra hatt en omsetning på rundt en million kroner. I 2014 endte det med nærmere 200.000 kroner i underskudd, men ifølge styret skyldes mye høye avskrivninger. Styret sier at kostnader er kuttet og at det ligger an til et bedre resultat etter 2015. Styret består foruten Røkkum, Gjerde og Bakken av Ann Øygård (leder) og Truls Lie. Selskapet har ei lønnet stilling. Gideon Steinberg er daglig leder.