Det er torsdag formiddag, og i lokalene til Aktiv Hverdag i Sunndal sitter en lydhør forsamling.

Den de lytter til er Arman Vestad, en mann som har blitt kalt «Navs svar på Luksusfellen». Han snakker engasjert og peker på ei liste over forsikringsselskap, hentet fram fra Finansportalen på nett. Vestad er i ferd med å sjekke priser på bilforsikring. Ford Focus – ja, da går vi for Frende, nikker han, og peker og sammenligner med de andre selskapene i lista.

– Vi snakker nesten dobbelt så dyrt, og stort sett samme vilkår, fortsetter han.

– Gå inn på Finansportalen, sjekk vilkårene, at de er relevante for deg. Og ikke vær redd for å bytte, er rådet han gir kursdeltakerne.

– Nyttig kurs

Det er Nav som har invitert til gratis kurs om god privatøkonomi. «I pluss» heter kurset, og handler kort og godt om hvordan du kan få mer igjen for pengene dine. Om de store og små valgene du tar hver dag. Som hva du skal ha til middag. Hvor du skal handle. Hvilken bank som er den beste. Om det kan være lurt å bytte strømleverandør. Om du har råd til ferietur.

Hovedmålgruppa er ifølge Vestad folk som har havnet i en ny livssituasjon, som følge av for eksempel sjukdom, samlivsbrudd eller arbeidsledighet. Det er gjerne når livet er vanskelig, at en kan miste kontrollen over pengebruken, slik at de økonomiske problemene blir uoverstigelige. Vestad sier han sjøl var gjeldsslave, hadde millioner i gjeld. Han tok grep og kom ut av det, og er i dag nasjonal prosjektleder for personlig økonomi i Nav – hvor han i over ti år har brukt av sine personlige erfaringer til blant annet å motivere folk til å bruke mindre penger.

– Dette prosjektet startet i Trondheim, og er rullet ut til mange kommuner etter hvert. I dag er det deltakere samlet her fra hovedsakelig Sunndal, Surnadal, Halsa og Tingvoll, men noen kommer også fra Kristiansund. Hele tjenesteområde Nordmøre, sier Snorre Visnes, fagrådgiver økonomi ved Nav Kristiansund og Monica Øien, veileder ved Nav Sunndal. Noen av deltakerne har vært rekruttert gjennom sine Nav-veiledere, mens andre sjøl har meldt seg på. Kurset er gratis, og åpent for alle.

– Målsettingen er at dette skal bli en fast del av det tilbudet som Nav og kommunene har til sine innbyggere, forteller de.

– Nyttig

– Jeg synes det er veldig nyttig å være med på dette kurset, sier Ingunn Jorunn Forseth til Driva i en pause.

Deltakerne har vært gjennom mye – den første kursdagen handlet det om mat, innkjøp og planlegging, den andre dagen har deltakerne fått nyttig informasjon om strøm, bank, mobil og forsikring. Siste del av kurset, som venter etter pausen, skal handle om budsjett. Stemningen i kurslokalet er god. Deltakerne kommer med innspill og spørsmål, og tonen er lett.

Forseth forteller at hun har vært arbeidsledig en stund, men at hun nå gleder seg over å ha fått tilbud om jobb på vaskeriet på Sunndalsøra. Hun er alene med ei datter etter et samlivsbrudd for noen år siden, og skal også ta over et hus neste år. Dermed kan det være mye nyttig å ta med seg fra kurset.

– Det er veldig greit å lære mer om personlig økonomi. Jeg tror alle kunne hatt nytte av å være med på dette, sier hun.