I mai og november hvert år fyller kunstlaget Galleri Barbara i Sunndal Kulturhus med kunst signert egne medlemmer. Så også i år. Torsdag åpner utstillinga som skal gi liv og farge til galleriet i vårmåneden mai.

Det blir stor variasjon i uttrykk, og leder i laget, Hilde Furre, og sekretær Mari Hoff Arntsen, håper mange vil finne vegen til galleriet.

Våren 1983 var det flere ildsjeler som arbeidet for å få etablert et kunstlag og et kunstgalleri på Sunndalsøra. Med et oppmøte på 17 kunstinteresserte fikk de 4. mai etablert Sunndal Kunstlag og Galleri Krabben – i Krabbesalen på det som den gangen het Müllerhotell i sentrum. Kunstlaget fikk disponere salen helt gratis av hotelldirektør Bjørn Erik Julseth. Hovedhensikten var å fremme interessen for bildende kunst og kunsthåndverk i Sunndal. Dessuten ble det i en avisreportasje om etableringen framholdt at laget hadde som mål å hjelpe fram og støtte bildende kunst og kunsthåndverk i nærmiljøet. Det skulle arrangeres kunstutstillinger i galleriet så ofte som styret fant det høvelig. Og alle lokale kunstnere og medlemmer sto fritt til å søke om å få stille ut sine verk. Det første styret besto av Ingunn de Courcy, Kirsti Tveitereid, Kari Røkkum, Ragnhild Aaram og Urd Bente Andersen. Engasjementet var sterkt.

Den beste måten å markere et jubileum på, må være å vise bredde og kvalitet fra egne rekker, 35 år etter oppstarten. Uten kunstlaget hadde lokale kunstnere trolig ikke hatt like gode vekstvilkår. Det hadde trolig ikke grodd like godt som det har gjort de siste tiårene. I galleriet i mai er det til sammen 16 lokale kunstnere som er representert: Aud Thevik Gustavsen, Turid Melby Bråten, Christin Løkke, Hilde Furre, Sissel Storslett, Gunn Gravem Isaksen, Marit Bergem, Gørild Bruaset, Åse Lyng, Ingeborg Skjelstad Husby, Guri Seljebø, Oda Svengård, Gerd Bøklepp, Bergljot Hals og Solveig Ingebrigtsen. Mange av dem har vært medlemmer i laget i en årrekke. Hilde Furre er en av «nykommerne». Hun meldte seg først inn i fjor høst, og ble i februar i år valgt til leder i laget.

– Jeg har holdt på mest for meg sjøl tidligere, men synes det er fint nå å ha et miljø rundt meg, nikker hun. Og vil gjerne snakke om den innsatsen mange har lagt ned i en årrekke for å holde aktiviteten i kunstlaget oppe.

– Jeg har regnet på antall timeverk. Det er snakk om nesten tusen frivillige timer i året. Det er imponerende! Jobben kunstlaget har gjort er uvurderlig.

Sjøl stiller hun ut to bilder på utstillinga i mai.

Torsdag kveld er det Furre som vil ønske velkommen til utstillinga. Da vil hun trekke linjene tilbake til den gangen det hele startet. Og komme inn på aktiviteten i laget i dag. Sunndal kunstlag har nå i overkant av 80 medlemmer – en forsiktig vekst sammenlignet med fjoråret, ettersom det er inngått et samarbeid med kulturskolen slik at elevene på visuelle kunstfag automatisk får medlemskap i laget.

Verdifullt med tanke på nyrekruttering – at flere skal finne et fellesskap i laget, tidlig.

Furre har også planer om å snakke om noe annet som opptar henne. Kvinnelige kunstnere får klart dårligere betalt enn mannlige kunstnere for sine arbeider. Topp 10-lista over kunstnere som selger best her i landet, består utelukkende av menn. Samtidig er det flest kvinnelige kunstnere her i landet. Når Sunndal Kunstlag nå feirer seg sjøl og 35 år, er det bare kvinnelige kunstnere som er representert.

Det blir servering av jubileumskake, kaffe og kulturelle innslag ved Anna Pape Hansen og Trygve Leinum.