Første pulje av årets jegerprøvekandidater i Halsa er for lengst loset gjennom kurset og flere av dem har allerede tatt eksamen. Nå er det oppgradering av lerduebanen som står på aktivitetslista for lokallaget og leder Johnny Henden.

Henden har i lengre tid vært pådriver for en ny lerduebane, noe som mange har ønsket seg i flere år. Økonomien i laget er imidlertid begrenset, så dugnadsinnsats og velvillighet fra både medlemmer og sponsorer må til for å komme i mål.

– Vi er takknemlige for absolutt all hjelp, for det er begrenset hva vi har å rutte med økonomisk, sier han.

Fint og praktisk

Ny elektronisk leirduekaster er innkjøpt og den gamle er pensjonert. Nå bygges det nytt hus til nykasteren, og standplassene fylles ut og oppgraderes. Anlegget ligger på våt myrgrunn, så noe rørlegging i grunnen måtte også til.

Når alt er ferdig er det ønskelig at anlegget skal være litt fint å se til, samtidig som det naturligvis må være mest mulig praktisk tilrettelagt og funksjonibelt, både for skyttere og arrangører.

– Det blir nok veldig bra til slutt, sjøl om det kanskje har vært litt rotete her en stund, tror Henden.

Gjøres på dugnad

For å bli ferdige slik at lerduebanen kan tas i bruk fortest mulig har Henden og lokallaget invitert til faste dugnadsdager denne våren, om enn med varierende oppmøte. Dugnadsgjengen har på det meste talt sju-åtte mann, andre ganger bare en eller to.

Henden er en av noen få ildsjeler som drar det største lasset. Men sånn er det, dugnad er ikke lenger hva det en gang var, den berømte tidsklemma virker inn her også. Dette til tross for at dugnad som oftest er både sosialt, effektivt og artig.

– Vi har i alle fall dugnad hver torsdagskveld fra klokka 18 og utover, så om flere vil bli med og bidra litt er de hjertelig velkomne. Vi er glade på all hjelp, sier Henden.

Han forteller at de nå er godt i rute men at det blant annet gjenstår litt bordkledning på kasterhuset, samt takkonstruksjon. Seinere skal det også støpes plater på hver enkelt standplass.

– Informasjon om dugnader og liknende blir lagt ut på facebooksida til Halsa jeger og fisk, så det er bare å følge med der, oppfordrer han.

Faste treningskvelder

På dugnadskveldene blandes som regel arbeid og fornøyelse, og med det menes mer enn kaffe og en god dose tullprat. For når folket har gjort en innsats er det mulig å skyte litt etterpå. Da fortrinnsvis rifleskyting på blink, samt gaupe og bjørnefigurer.

Framover blir det som vanlig faste treningskvelder på torsdag. Halsa JFF har blant annet en bjørnebane der skyteprøven til storviltjakta kan tas på bjørnefigurer – etter svensk modell.

– For eksempel må alle som har tenkt seg til Sverige for å jakte bjørn bestå denne skyteprøven på bjørn og motta bjørnepasset først, og denne prøven er også godkjent som oppskyting til den norske storviltjakta. Dette er både god og artig skytetrening, fastslår Henden, som håper å se mange jegere på skytebanen framover.