En kunne nesten mistenke at det er et aldri så lite snev av femtiårskrise som har slått inn. Nå er fasaden fikset på. Innvendig er det også gjort betydelige løft. Fargerik og fin står blokka, med 33 ettroms boenheter fordelt på tre etasjer, klar for ei ny tid.

– Det har blitt bra, nikker borettslagsleder Helge Sæther og vaktmester Svein Mæhle.

De to har slått seg ned på benken utenfor blokka. Himmelen er høg og blå og sola skinner. Det har vært fine maidager. Begge forteller at de gleder seg over å ha mer boltreplass på verandaene. De har blitt mer enn dobbelt så store og har fått balkongrekkverk i glass. Mæhle forteller at han har gått til innkjøp av nye utemøbler og planter. Han tilbringer mer tid utendørs enn inne i leiligheta, ler han.

– Hadde det ikke blitt større veranda, så hadde jeg flyttet. Men nå blir jeg her. Jeg trives virkelig!, smiler han.

Sosialt og sentrumsnært

– Jeg stortrives her, stemmer Sæther i.

– Jeg kunne ikke tenkt meg noen bedre plass å bo. Det er et veldig bra miljø, sosialt, vi er vel flere gjenger her, som gjerne samles hos hverandre. Og så er det sentralt, her er det gangavstand til alt.

Begge framholder at det er rolig og fredelig i blokka. De medgir at det før i tida var mye uro og leven.

– Den gangen var dette ungkarsboliger. Slik er det ikke lenger. Men det hender vi får høre at folk tror det fortsatt er slik, det er noe som henger igjen hos folk fra gammelt av, nikker de.

Sæther har vært leder i borettslaget de siste sju åra. Han har bodd i blokka lengre, elleve år, kommer han fram til. Flyttet inn i 2007. Mæhle er usikker, men tror han har bodd i Hovsvegen i tjue år, minst. Og det er andre som har bodd i blokka enda lengre.

– Ja, tredve år, i alle fall, kommer de to fram til.

Det skulle tyde på at mange trives. Som Pål Ellevset. Han holder til bak døra med nummer 106 på. I første etasje, fire dører nedenfor Sæther. Ellevset flyttet inn for et par år siden.

– Sentrumsnært, og kort veg til jobb. Her har jeg det fint, nikker han. Viser veg ut på verandaen, hvor han har ei stor sittegruppe – og fortsatt godt med golvplass.

– Jeg håper på mye finvær framover, smiler han. Da han flytta inn pusset han blant annet opp kjøkkenet, og satte opp en vegg slik at sovealkoven nå er mer adskilt fra oppholdsrommet. Veggene har også fått et malingsstrøk.

– Jeg blir nok boende her, ser ingen grunn til å flytte!

Omfattende

Det var styret i borettslaget som sammen med Sunndal Boligbyggelag kom fram til at det var på høy tid å gjøre noe med bygget.

– Det har vært snakk om å male blokka i mange år, helt siden jeg flytta inn, forteller Sæther. Han mente imidlertid at det måtte mer til enn et par malingsstrøk. Den oppfatningen var det flere som delte. Sæther legger ikke skjul på at det ei tid var mye diskusjon og til dels høy temperatur rundt beslutningen om å sette i gang med renoveringen. Ikke minst da det ble kjent at husleia kom til å bli høyere, nesten doblet, fra et par tusen kroner til nærmere fire tusen i måneden.

– Men nå tror jeg alle er fornøyd med det som er gjort. Jeg hører at folk som var negative, sier noe annet nå, nikker han, og kaster et blikk mot den nye fasaden i rødt, grått og hvitt. Trolig har oppgraderingen også gitt verdiøkning for leilighetene i borettslaget.

Det er Byggservice AS som har hatt ansvaret for arbeidet. Øra Elektro AS har gjort det elektriske. Mye har skjedd, både inn- og utvendig. Foruten ny fasade og verandaer som er utvidet med 1,5 meter, er bygget er etterisolert, og det er montert energivennlige vindu i alle leilighetene.

– Jeg bruker å slå av varmen når jeg legger meg. Før falt temperaturen med ti grader i løpet av natta. Nå holder den seg omtrent på samme nivå, forteller Sæther.

Nytt miniventilasjonsanlegg gir bedre luft i leilighetene, og det er også montert brannvarslingsanlegg direkte tilknyttet brannvesenet.

Setter farge på sentrum

– Arbeidet startet i høst, og var ferdigstilt før 17. mai, som avtalt. Alt har gått etter planen, uten verken forsinkelser eller uhell, forteller leder i Sunndal Boligbyggelag, Vidar Rudi. Da Driva først skrev om planene i fjor, viste Rudi til at enda ei boligblokk i sentrum med dette får et fargerikt løft. Tidligere har Forretningsblokka, Blomsterblokka, Rødpunkten og Gulpunkten, med til sammen 72 leiligheter og flere forretningslokaler, fått nye fasader i grønt, rødt og gult. Blokkene er også etterisolert og har fått nye vinduer og dører. Tidligere har også Kvartal 15 gjennomgått en lignende forvandling – sju boligblokker i Skjøllendgata, Bjørgs gate, Auragata og Kyrkjegata, med til sammen 128 leiligheter. Et omfattende arbeid er gjort på Sunndalsøras særegne blokkbebyggelse fra femti- og sekstitallet – og resultatet er en betydelig sentrumsoppgradering, med mange fargesterke innslag. Tanken ble videreført i Hovsvegen. Da Byggservice igjen vant fram i konkurransen mot flere firma og sikret seg oppdraget, beskrev selskapet hvordan Norge har blitt et land i grått, hvitt og beige – det norske huset har aldri har sett mer trist og fargeløst ut. Farger med navn som bly, lys granitt, riddergrå og steinull går igjen overalt. Har folk helt glemt hvor de satte malingsspannet?, spurte Byggservice, og lovte å sette farge på Hovsvegen 33.

– Dette har vært et prosjekt til ti millioner kroner. Men når en ser resultatet, tror jeg alle er fornøyde. Det er i alle fall vi, nikker Rudi. Han legger til at som Enøk-tiltak har prosjektet fått støtte fra Enova, noe som også har utløst lån fra Husbanken med gunstig rente.