Gjentar suksessen med Camp Villaks:

Vil gjerne ha med flere – oppfordrer spesielt jenter

Camp Villaks 2017 ble en suksess og i år skal dette gjentas i en enda bedre utgave. Arrangørene lokker med rått fiske, god læring og mye moro, og de vil gjerne ha med flere deltakere. Spesielt oppfordres jenter til å melde seg på.

Camp Villaks: 21.–23. juni arrangeres Camp Villaks i Surna for andre gang. Komiteen med Georg Solem (f.v.), Olai Solem, Gøran Bolme og Råg Schei oppfordrer unge til å benytte sjansen og melde seg på. Spesielt oppfordrer de jenter til å bli med.  Foto: Gøran Rønning

Den første: Det var Arian Lervåg som fikk den første laksen under Camp Villaks 2017, en fin Surna-laks på 5,7 kilo. Privat foto.  Foto: Privat foto.

Blir med: John Olaf Vaseng og Randulf Tverfjell blir med som instruktører i år også. Her fra fjorårets camp, der Tverfjell også dro opp et par lakser. Laksen på bildet er 4,5 kilo.  Foto: Gøran Rønning

4,5 kilo: Eirik Langås fikk en laks på 4,5 kilo i Springarkastet i fjor.   Foto: Privat

Fluefisking: Det er mye å lære under disse dagene, og arrangørene stiller med alt ustyr. Her er en av fjorårets deltakere i aksjon med fluestanga.  Foto: Gøran Rønning

Leir: Hovedbasen blir også i år ved Skeishølen, men fisket vil foregå på flere vald oppover elva.  Foto: Gøran Rønning

Nyheter

Camp Villaks støttes av Miljødirektoratet og er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Lakseelver og Norges Jeger og Fiskerforbund. Campen i Surna er fylkets eneste og arrangeres i samarbeid mellom Surna Elveeierlag og Surnadal JFF. Dette er et lavterskeltilbud til ungdom i alderen 13–18 år, der målet er rekruttering og opplæring av unge med interesse for fiske.

Under årets utgave av Norsk Laksefestival i Surnadal blir det altså ny Camp Villaks med base ved Skeishølen i Surna–en forbedret utgave av fjorårets camp. Arrangørkomiteen er den samme i år som i fjor; Georg Solem, Olai Solem og Råg Schei fra Surna Elveeierlag og Gøran Bolme fra Fiskeutvalget i Surnadal Jeger og Fiskerforening.

Fjorårets camp betegnes som en storsuksess, der både instruktører og deltakere var ivrige i elva. To av de 17 deltakerne fikk også laks på land; en på 4,5 kilo, og en på 5,7.

Stort telt og lokal grillmat

Suksess til tross, etter campen var alle deltakerne med på en evaluering sammen med komiteen, der det kom fram enkelte forbedringsmoment som arrangørgjengen nå har grepet fatt i.

– Evalueringen har vi tatt på alvor, så under årets camp skal vi sette opp et ekstra mat- og oppholdstelt med propanfyring og skikkelig grillopplegg. Her kan deltakerne oppholde seg innimellom fiskeøktene, enten det er for å grille, varme seg eller bare hvile eller være sammen. Veldig greit i tilfelle det blir nedbør også, forteller komitéleder Gøran Bolme. Lederstrukturen i arbeidsgruppa–eller komiteen, er for øvrig svært flat, men de andre tre peker likevel ut Bolme som leder.

Overnatting vil bli i lavvo, på samme måte som i fjor. Et annet punkt som ble påpekt i evalueringa var maten. Derfor tas også denne til nye høyder i år.

– I år stiller Gårdsslakteriet Sylte med grillmat til campen, forteller Råg, som er grunneier og stiller Skeishølen og campområdet til disposisjon.

Ønsker flere deltakere

Hovedpoenget er likevel laksefisket. Og ettersom Skeishølen var uvanlig kjedelig med tanke på fiskebettet i fjor, har camparrangørene fått lovnad om å få fiske i flere vald oppetter elva i år.

– Vi fikk tre timer i Springarkastet i fjor, og disse timene var det helt Texas! Det var også her at laksene ble landet, forteller Bolme.–I år får vi fiske på flere vald oppover forbi Tellesbø og mot Gulla, så vi retter en stor takk til grunneiere og valdansvarlige som gir oss lov til dette.

Mens Camp Villaks i Surnadal var blant de største i landet i forhold til deltakerantall i fjor, er bare åtte påmeldt så langt til årets camp. De oppfordrer derfor flere ungdommer til å benytte sjansen og melde seg på.

– Vi vil gjerne ha med oss lokale ungdommer, ingen herfra er påmeldt så langt. Og spesielt oppfordrer vi jenter til å bli med, det er generelt for lite jenter med på alle villakscampene i hele landet, sier Bolme. I fjor var to av deltakerne her jenter.

Deltakerne trenger ikke å ha noen erfaring fra før, og det eneste de behøver å ta med seg er liggeunderlag, sovepose og klær. Mat og alt annet utstyr sørger arrangørene for.

– Vi stiller med både vadere, fluestenger, slukstenger og ellers alt av fiskeutstyr, lavvo og mat. De får også utdelt hver sin velkomstpakke med diverse utstyr oppi, sier Bolme.

Deltar i fiskekonkurransen

Både lokale og eksterne instruktører blir med denne gangen også, flere av de samme som i fjor. I tillegg til at Olai Solem, John Olaf Vaseng og Randulf Tverfjell stiller som instruktører igjen, er også Helge Dahlen fra Guideline og Eira Flyfishing, samt Jon Erik Grøset fra LTS Flyfishing innleid og blir med fredag.

Det er innlosjering fra klokka 12 torsdag, og videre kan de velge litt hva de vil gjøre, enten de vil hoppe i elva eller ta en tur til Kalkstranda for å bade, for eksempel. Hvis det blir godvær da. Utover kvelden blir det fisking, og ellers får ungdommene i stor grad bestemme sjøl hva de vil.

Den store dagen er fredag, da blir det langdag med laksefisket i fokus. Fredag kveld er det også tid for årets store laksefiskekonkurranse i Surna. Da skal årets laksekonge–eller dronning kåres.

– Deltakerne på Camp Villaks får startnummer og deltar på lik linje med alle andre, så dette er noe de setter pris på og synes er artig, sier Georg. Lørdag klokka 12 avsluttes campen.

Bolme og resten av "crewet" gleder seg og ønsker ungdommene hjertelig velkomne til årets Camp Villaks i Surna. De benytter samtidig anledningen til å takke sponsorene: Surnadal kommune, Surnadal Sparebank, Coop Extra, Mikkelsen Maskin, Solem Sag, Laftehøvleriet og Pipelife.

Det har for øvrig vært en svært god start på laksesesongen i Surna, med mye stor og fin laks. Den største som er tatt hittil er på 14 kilo! Se mer om det på laksebørsen

Alle som har lyst til å delta på Camp Villaks 2018 kan ta kontakt med Gøran Bolme.