Det hele begynte like før påske. Til tross for at det sto varme på i huset og rørene er oppvarmet, oppsto en lekkasje.

– Inne i steameren er det vanskelig å holde det varmt, så der sprakk det noen rør. Dermed sto hele den 180 kvadratmeter store kjelleren i 15 centimeter djupt vann. Og i påska kom vårløsningen, noe som gjorde at det ble fuktig for lenge i kjelleren. Vi fikk mugg på en del gjenstander og måtte evakuere dem, forklarer museumsstyrer Jarle Stavik.

– 4–5 mann jobbet i en uke bare for å redde gjenstandene. Dette er jo dekket av forsikringen vår, men det var klart at vi måtte grave opp rundt huset og drenere. Etter to anbudsrunder måtte vi bare bestemme oss for fort og skarpt, for konfirmasjonssesongen sto rett rundt hjørnet. Så vi bestilte arbeidet og håpet inderlig at vi skulle få inn midler i etterkant. Heldigvis har Jenstad Maskin vært klare over situasjonen og latt oss betale etter hvert som pengene kommer inn.

Sen vårdugnad

Mens Stavik forklarer hva som har skjedd, peker han om seg i museumshagen, som fortsatt bærer preg av å ha vært anleggsområde denne våren.

– Vi fikk en sein vårdugnad i år på grunn av dette, så vi er ikke helt i rute enda, men vi kunne ikke la arbeide forringe innholdet i undervisningsoppleggene våre eller vikingemarkedet.

Arbeidet etter den store lekkasjen er på ingen måte over. Sjøl om dreneringen nå er gjort og kjelleren er i ferd med å tørke, gjenstår et stort løft før gjenstander og annet materiale kan flytte inn i Holtstua igjen.

– Vi må nå få på plass et klimaanlegg og så organisere arkivet ordentlig. Sjøl om jeg ikke regner med alle arbeidstimene som jeg og mine kolleger i Nordmøre Museum vil legge ned, er det fortsatt snakk om en investering på om lag 75.000 kroner, sier Stavik.

Dette er penger som Museumslaget nå må finne.

– Med de akutte problemene for Museumslaget er nå løst av gaven fra Sunndal Sparebank. Hadde vi måttet dekke dette fra vår egen lomme, hadde vi måtte lagt ned aktiviteten i laget resten av året, forklarer leder i Museumslaget Christian Husby og ser takknemlig bort på banksjefen.

Spesiell søknad

– Vi fikk inn søknaden fra Museumslaget litt etter søknadsfristen vår for gavetildeling, men siden dette var en ganske spesiell søknad, tok vi den med likevel. Økonomien i laget er ikke spesielt god, slik det ofte er for lag og organisasjoner, og vi støtter jo lag og organisasjoner over hele kommunen. Leikvin har en stor sjel, og denne er det viktig å ta vare på. Området brukes til mye og det er viktig å bidra til å holde dette i hevd. Ved å gi Museumslaget 200.000 kroner dekker vi i stor grad kostnaden som er påløpt så langt og det er vi veldig glade for å kunne gjøre. Det er jo en del av vårt samfunnsengasjement og rollen som sparebank, sier Jonny Engdahl.

– Vi hadde aldri gjettet at vi skulle få så mye, sier Christian Husby med et stort smil.

Reddes fra økonomisk knipe

At bygdemuseet nå reddes fra en økonomisk knipe av næringslivet, gjør det imidlertid betimelig å spørre hvor Sunndal kommune står i denne saka.

– Vi har en søknad om midler inne hos kommunen også, bekrefter Jarle Stavik.

– Og dette må være en sterk oppfordring til kommunen om å følge opp og kjenne sin besøkelsestid, skyter Jonny Engdahl inn.

– Museumslaget tar ikke vare på bygningene og gjenstandene her for egen del, dette er en del av vår felles kulturarv, påpeker Christian Huby.

– Det er mange gamle bygninger her og vedlikehold må gjøres løpende. Går det for lang tid uten at noe gjøres, blir det en umulig oppgave, nikker Jonny Engdahl.