– Vi er i rute, og tror vi skal ha god oversikt og kontroll. Nå er det bare været det står på, sier Nina Bjørnstad i komiteen for Ålvundfjorddagan. Været har utvilsomt betydning for arrangementet – ettersom alt skal foregå under åpen himmel.

Også i år er det mye som skal skje! Det starter lørdag formiddag med fotballturnerning for lillejente- og lillegutt. Det har vært god påmelding, og lag både fra Sunndal og nabokommuner som Surnadal deltar. Det blir imidlertid ikke vennecup i år.

– Det var dessverre for få lag som meldte interesse, forteller Bjørstad.

Lørdag ettermiddag blir det triathlon for både store og små. Ifølge Arne Drøpping i komiteen ser det ut til at det blir et spennende og allsidig felt under årets Ålvundfjord triathlon. Det var mandag denne uka 15 påmeldte, men han regner med at flere kommer til. Dermed kan det gå mot rekorddeltakelse. Blant de fire kvinnene som har meldt seg på er også vinneren i kvinneklassen i fjor, Ellen Jendal fra Norodd. De tre beste i herreklassen fra 2017 stiller også i år; Erik Jordahl fra Norodd triathlon, og Hallvard Magne Magerøy og Olav Bråten fra arrangørklubben Kvass/Ulvungen.

Drøpping legger imidlertid til at han synes det er enda mer positivt at det er en del deltakere som melder seg på uten at de nødvendigvis har som mål å kjempe i teten, og at et realt oppgjør om tiendeplassen kan være vel så moro. Alt skulle ligge til rette for en god publikumsopplevelse, sier han:

– Publikum ser hele svømminga, start og innkomst for syklinga, og starten, midt på og mål i løpinga. I tillegg kan vi se syklistene oppe på vegen.

Det blir også triathlon for barn fra 3. klasse og oppover. Her er det påmelding før start. Arrangørene sier interessen har vært økende for hvert år. For barna er svømmeetappen erstattet med løping i vann.

– Moro både for de som deltar og de som ser på.

Lørdag kveld blir det plattdans på området. Med Brødrene Dahls og Alekto på plakaten håper arrangørene på god stemning på og ved platten og mye folk.

– Vi gleder oss veldig, og mener vel det er gode forutsetninger for en kjempekveld, sier Bjørnstad. Brødrene Dahls er godt kjent for folk i Sunndal, etter blant annet å ha spilt på et utall bygdefester i årenes løp. Etablert i 1984, i utgangspunktet for å gjøre én spillejobb under et jubileum for Sunndal kjemisk. Bandet holdt det imidlertid gående i 12-15 år – og så ble det comeback for noen år siden. Bandet består av Rune Sagør, Frode Bae, Dag Runar Sylte og Nils Iver Stølen. Lørdag er det Alekto som starter kvelden, et yngre band som har rukket å etablere seg som en live-favoritt etter en rekke spillejobber – blant annet på Fossheim – med Sigurd Gravem, Peder Vorren, Petter Bråten og Bjørn Ivar Ansnes.

Det settes opp busser til Sunndalsøra som går når dansen er over.

Søndag er den store familiedagen. Da blir det knøtte- og miniturnering, indianerleir med bueskyting, leiker og natursti. Dette er også dagen for det store andeløpet.

– Salget av ender har vært bra, vi er ikke utsolgt enda, men regner med at vi blir det, sier Bjørnstad til Driva tirsdag.

800 ender skal slippes i Ulvåa, og den raskeste anda vil sikre eieren 20.000 blanke kroner. Det deles også ut andre- og tredjepremier.

Gjennom hele helga selges det grillmat på området. Tusen pølser kjøpes inn før arrangementet, og de får trolig bein å gå på – i tillegg til hamburgere og grilltallerkener med laks. Sunndalsgraut og bakels serveres også – og det er kiosksalg.

Det er rundt 80 frivillige som står på og gjør en innsats før, under og etter arrangementet. Ålvundfjorddagan er et stort løft for bygda – som gir viktige inntekter for Kvass/Ulvungen FK og sikrer klubben økonomiske muskler til drift og investeringer gjennom hele året.

– Folk står på og jobber både tidlig og seint, sier Bjørnstad, og berømmer alle for innsatsen.

Arrangørene er spente på om det kan bli publikumsrekord for Ålvundfjorddagan i år. Familiedagen trekker ikke sjelden rundt tusen besøkende, og på plattdansen har det vært enda flere.

– Vi håper på all time high! Masse folk og at alle får en trivelig opplevelse, smiler Bjørnstad. Hun legger med et smil til at det finnes dem i komiteen som har gode forbindelser og har lovet å sørge for godvær.

– Det har som regel vært bra vær under arrangementet. Vi satser på det i år også!, sier Bjørsntad. Ifølge yr.no er det delvis skyet vær i vente, men temperaturer opp i 18 grader.