– En helt unik konsert, med en helt spesiell forhistorie, sier kultursjef Ole Magne Ansnes. Det er kulturtjenesten som arrangerer konserten i Hov kirke.

En dansk prest var død og den seinere salmedikteren og biskopen Thomas Kingo (1634–1703) fikk tilbud om å ta over stillinga. Som skikken var på den tida måtte han også ta over enken. I dette tilfellet skal enken ha vært både ung og vakker. Hun het Cille Balkenborg og var prestedatter – født i Sunndalen. Kingo ble stormende forelsket og skrev det storslåtte kjærlighetsdiktet Chrysillis til henne. Diktet er godt kjent i Danmark den dag i dag.

Denne historien kom for en dag da Henning Sommerro ble spurt om å skrive et stykke for de to skotske musikerne Catriona MacKay og Chris Stout, som blant annet skulle framføres i Fife i Skottland.

Fife viste seg også å være stedet Kingos bestefar emigrerte fra for å bosette seg i Danmark.

Med dette som bakgrunn for komponeringa, ble stykket Chrysillis til en tonereise. Fra Skottland, via Danmark til Norge. Hver sats har et tema komponert av Sommerro satt opp imot en melodi fra de tre landene. Til slutt blandes alle melodiene sammen til en liten finale. Ettersom Mackay og Stoet elsker å improvisere, har de to musikerne også fått en viss frihet til å gjøre det i stykket. Og tonen(e) C er viktig(e). Ikke til å unngå, med alle C-navnene i historien ...

Første del av kirkekonserten søndag får publikum høre musikk både fra TrondheimSolistene og de to skotske musikerne. Catriona Mackay og Chris Stoet har begeistret et stort publikum rundt om i verden med sitt unike musikalske uttrykk inspirert av tradisjonene fra Shetland og Skottland. Tidligere i år vant de kategorien «beste duo» for debutalbumet «Bare Knuckle» da BBC Radio 2 Folk Awards ble delt ut.

Andre del av kirkekonserten er forbeholdt «Chrysillis», og åpnes med at Torgeir Reiten framfører noen vers fra Kingos kjærlighetsdikt.

Cille døde etter bare ett års ekteskap – men kan hende rakk hun å fortelle sin mann om Sunndalens høye fjell – ettersom han blant annet skrev salmen «Nu rinner solen opp» ... «Nu rinder Solen op / Af Øster-Lide / Forgylder Klippens Top / Og Bjergets Side»

– Klippens topp og bjergets side! Sånt har de ikke i Danmark, vet du!, sa Sommerro til Adresseavisen i fjor.

På et vis kommer Cille «heim» igjen når Kingos hyllest «Chryssilis» nå framføres i Sunndal.

– Ja, dette er første gang vi lokalt får framført både diktet og musikken Henning har skrevet, sier Ansnes.

– Det er var Henning som tok kontakt i fjor om dette. Han ønsket at verket skulle framføres der hun kom fra, hun som diktet handler om. Og vi synes det passer godt i disse dagene. I musikkspillet handler det om en «lady» som kom fra Skottland til Sunndalen. I «Chryssilis» handler det om en prestedatter og en reise fra Sunndal til Skottland.

Sommerro fikk bestillingen til verket fra skotske East Neuk Festival. Det ble urframført under to konserter i Skottland og England. Det var norgespremiere på verket under Trondheim Kammermusikkfestival i fjor høst.

Kulturtjenesten står også som arrangør av bokbad under Ørafest.

Forfatter Carl Johansen, opprinnelig fra Sunndal, er til høsten aktuell med en kortprosabok. Mandag 25. juni bokbades han av Lina Engelsrud på Øra Kafe. Johansen ga ut sin første roman, Skinn, i 2011, og i 2017 ga han ut novellesamlingen Grünerløkka. Han har også bidratt med noveller i en rekke antologier, samt skrevet manus for TV.

Det arrangeres også to Stikk UT!-turer. Den første går fredag 22. juni fra Øratorget til Fjordparken – der det blir aktiviteter og muligheter for grilling i