Det planlagte Newton-rommet skulle først stå ferdig til skolestart høsten 2018, i det gamle laboratoriebygget ved Hydro Aluminium. Prosjektet har gått fort framover, og fremdriftsplanen for prosjektet har nå blitt justert med et halvt år.

– Vi var ganske optimistiske da vi først sa at vi skulle åpne til skolestart 2018. Vi trenger litt lengre tid, i all hovedsak på grunn av avtaler mellom Hydro og Sunndal kommune, forklarer prosjektleder Per Helge Malvik. Malvik er også daglig leder i Sunndal Næringsselskap.

Ny åpningsdato

Avtalen om å etablere Newton-rommet ble signert av ordfører Ståle Refstie og fabrikksjef i Hydro, Roar Ørsund, og gir dermed grønt lys for å starte byggingen av rommet.

Ny dato for åpning er satt til 1. januar 2019. Det mener Malvik er et mer realistisk mål.

– Det første halvåret fram til skolestart 2019, vil være en innkjøringsfase. Så fra høsten 2019 vil det være full gass, sier Malvik.

Målgruppen for Newton-rommet er elever i barnehage, grunnskole og videregående. Dette blir det andre Newton-rommet som etableres i Møre og Romsdal, og det første i Nordmøre/ Romsdal. Newton Møre ved NMK åpnet november 2017 i Ålesund.

Positiv respons

Newton-rom prosjektet har utviklet seg fort, og for en uke siden gikk styringsgruppa for prosjektet ut til bedrifter og organisasjoner for å invitere til et spleiselag for finansiering av Newton-rommet. Målet er at 800 000 kroner blir finansiert av næringslivet, og Malvik forteller at de har møtt stor positivitet fra ulike deler av næringslivet som ønsker å bidra, og på en uke har de samlet inn 243.600 kroner. Onsdag kom det et bidrag kom fra Sunndal Sparebank, som sikret prosjektet 500 000 kroner ekstra.

– Det er flott for oss å kunne bidra til et prosjekt som bidrar positivt for våre barn og unge, også for fremtiden, sier administrerende banksjef i Sunndal Sparebank, Jonny Engdahl.

Realfagsatsing

Sunndal kommune blir eier av Newton-rommet, og vil ha ansvar for personale, drift og utvikling i leielokalene som tilhører Hydro. Rommet vil inneholde et spekter av utstyr, som henvender seg direkte til ulike deler av næringslivet i Sunndal. Rommet vil bestå av tre grunnmoduler, som omhandler energi, matematikk og roboter og laksenæring. I alt vil det være åtte moduler som vil dekke alle alderstrinn, fra barnehage til videregående skole. Hovedformålet vil være å gi barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser innen naturfag, matematikk og teknologi, samt å skape kontakt mellom skole og næringsliv. Malvik forteller at det vil være gunstig for bedrifter og organisasjoner å være med på spleiselaget.

– Bedriftene og organisasjonene vil kunne være med å utvikle dette videre, og det er mange muligheter for hvordan man kan gjøre det, sier Malvik.

Kunngjorde flere bidragsytere

I tillegg til signering av avtalen ble det onsdag kveld ble Newton-rommet markert under arrangementet «Kvelden-før-Sunndalskonferansen»,

sammen med representanter for Hydro, Sunndal kommune, lokalt næringsliv, ulike organisasjoner og konferansedeltakere. Her ble det kunngjort flere bidragsytere til prosjektet som så langt er Sunndal energi, Hycast, Langset Mek, Storvik, NITO Statnett, Sunndal kjemiske, Tekna, Næringsforeningen KOMP-midler, Sparebank 1, Sunndal sparebank og Grytnes.