Det er slutt på den tida at hytteeieren sjøl sørger for regelmessig feiing av pipe og skorstein. Årlig brenner over 100 hytter og fritidsboliger i Norge, og siden de fleste hytter og fritidsboliger ligger langt fra nærmeste brannstasjon, er det vel så viktig å stille krav brannsikkerheten der som heime.

Som følge av en ny forskrift skal derfor feieren sjekke brannsikkerheten og feie skorsteinen på alle hytter og fritidsboliger. Den nye forskriften om brannforebygging setter krav om feiing og tilsyn av alle bygg som har fyringsanlegg. Det medfører at alle hytter skal feies på lik linje med hus, og det er den enkelte kommunen som avgjør når og hvor ofte.

– Hvert fyringsanlegg må vurderes individuelt før vi kan avgjøre hvor ofte det skal utføres feiing og tilsyn, sier brannsjef i Surnadal, Tor Arne Moen. Alle vil få tilsendt generell informasjon om kartlegging av diverse forhold ved de enkelte fritidsboligene.

Får faktura i høst

I Surnadal er det første som skjer at eiere av hytter og fritidsboliger får en faktura pålydende 476 kroner i posten i løpet av høsten. Dette blir for øvrig et årlig gebyr. Deretter starter den omfattende kartleggingsprosessen, innhente mest mulig informasjon for å forberede den praktiske utførelsen.

– Det er mange opplysninger som må registreres av eierne, for eksempel antall ovner/piper, tilkomstmuligheter, og så videre. Alt dette registreres i et dataprogram og vil hjelpe oss i forberedelsene. Brannvesenet sender ut en tekstmelding til alle eiere av hytter og fritidsboliger om hvordan opplysninger skal meldes til kommunen, forteller Moen. Det vil bli utsendt slike meldinger i 2018/2019.

– Ingen trenger å foreta seg noe før de mottar denne meldingen, opplyser han.

Hele denne prosessen vil ta litt tid, og de regner med å komme i gang med feiearbeidet i løpet av 2020.

– Målet er å komme i gang i 2020, så tar vi det derfra. Det vil ta flere år før vi er ferdige med alle, sier Moen.

1600 ekstra bygg

Tida framover vil gå med til å kartlegge og planlegge besøk til de rundt 1600 fritidsboligene i kommunen.

De nye kravene medfører altså tilsyn og feiing av piper i 1600 ekstra bygninger for brann og feiervesenet i Surnadal. Dette kommer i tillegg til de 3500 pipene i boligene og medfører naturligvis mye ekstra jobb. Totalt blir dette så mye arbeid at samarbeid med brannvesenet i nabokommuner sannsynligvis blir aktuelt.

– Det må nok ansettes en person og da må vi kanskje se på mulighetene for å samarbeide med kommunene rundt oss, sier Moen.

Flere av hyttene ligger langt utenfor allfarveg, slik at transport og tilkomst må planlegges godt. Bruk av snøskuter og ATV blir nødvendig i enkelte tilfeller. Brannvesenet får innvilget slike søknader om motorisert ferdsel.

– Vi håper å kunne feie flest mulig av hyttene som ligger i fjellet om vinteren når vi kan bruke snøskuter, sier feier Hans Christian Hårstad.

Når det praktiske arbeidet med feiing og tilsyn av hytter og fritidsboliger starter må enten eier eller representant for eieren være til stede.

Mer informasjon om alt dette kommer altså seinere.

Nyttige linker:

Forskrift om lovbestemt feiing og tilsyn av fyringsanlegg, Surnadal kommune, Møre og Romsdal

DSB - Forskrift om brannforebygging