Fjorddag i Bøfjorden har blitt en tradisjon. Båtliv og fiske, åpne kafeer og cruise med sundbåten «Framnæs» er kjente innslag under den innholdsrike dagen i Bøfjorden.

«Framnæs» ble bygd på Kleivset i 2012, og er kopi av sin tidligere navneror som trafikkerte Kristiansund fra 1917–1951. Båten har moderne dieselmotor, men den gamle dampmaskinen er også ombord. Det var mulig for nysgjerrige besøkende å ta en titt ned i maskinrommet da Framnæs hadde lagt til kai.

Seilbåten Christiansund dukket også opp hakk i hæl etter Framnæs. Båten er en restaurert redningsskøyte.

– Dette ble en bonus for oss, vi visste ikke at den kom, sier Bernt Bøe i Bøfjorden Historielag.

En helt spesiell opplevelse

Som vanlig startet Framnæs fra Piren i Kristiansund klokken 08.00 søndags morgen, og la til kai i Bøfjorden klokken 12.00.

Det var ikke like mange passasjerer som i fjor, men de som var med hadde hatt en fantastisk flott tur ved kysten i Nordmøre. Agnes Nordahl og Inger Lossius gikk begge på Framnes i Kristiansund for å være med på guidet tur til Bøfjorden. De jobber begge som byguider i Kristiansund, og er godt kjent med båten. Men det er første gang de reiser denne strekningen.

– Det var en fantastisk fin tur. Det var nydelig vær, og så mye fint å se på Nordmøre, sier Inger Lossius.

Lossius tilbrakte mange sommere i Bøfjorden da hun var yngre, og Agnes Nordahl har også besøkt Bøfjorden med egen båt. Men stemningen med den gamle sundbåten og den sosiale delen av cruiset gjorde opplevelsen helt spesiell.

– Jeg har bestandig likt Bøfjorden, det er så åpent og fint, sier Lossius.

Innholdsrik dag

Fjorddagen er lagt ifra over selv om Framnæs har lagt til kai. Hjelmkonnå var ute på rotur, og kafeteriaen på Saga var åpen og det var mulig å kjøpe seg middag på Elvanesset restaurant. Senere blir det også cruise med Framnæs, med tema sjøliv og kirkefart, før båten returnerer til Kristiansund omtrent klokken 17:00.

Videre blir det samling på Sjøbruksmuset, hvor Einar Sæter fremfører kåseriet «Skipsbygging etter halvmodell».