Rød har bedt Sunndal kommune om innsyn i protokoller fra styremøtene i næringssamarbeidet mellom Surnadal og Sunndal (SuSu). Han hevder det ikke er protokollert hvilke bedrifter som har fått tilskudd, og mener kommunen bryter kommuneloven når de lar programstyret for næringssamarbeidet dele ut penger etter søknader fra bedrifter.

SuSu la nylig fram en rapport der analyseselskapet Oxford Research har evaluert arbeidet i næringslivssamarbeidet. Rapporten konkluderer med at arbeidet har vært en suksess som har bidratt til mange nye arbeidsplasser i Sunndal og Surnadal.

– Ulovlig

Rød har ingen kommentar til evalueringen, men holder fast ved at måten programarbeidet deler ut penger på, er ulovlig.

– Det er klart slått fast i lovverket at det kun er kommunestyret eller kollegialt nedadstående organ som kan bevilge penger. I Sunndal kan det for eksempel være økonomi- og planutvalget eller teknisk. næring og miljø. Det er i strid med loven å la programstyret sjøl tildele penger. Programstyret kan ikke disponere mine eller andres skattepenger. Når ordfører Refstie møter i programstyret med rådmannen som observatør, skal det skrives protokoll. Da jeg nylig ba om innsyn fikk jeg beskjed om at protokollene ikke er klare før etter ferien.

Han sier han er forundret over at fylkeskommunen lar dette passere.

– Det samme gjelder revisjonen. Jeg mener generelt mye av næringslivsarbeidet i Sunndal drives ulovlig. Her foregår det jeg vil karakterisere som juks og fanteri. Det er mye inhabilitet som det burde vært satt en stopper for. Ordføreren er styreleder i Sunndal Næringsselskap AS. Det gjør ham inhabil når han som politiker skal behandle næringslivssaker. Han må ut av styret. KS har anbefalinger om eierstyring. Der slås det fast at ordfører og rådmann ikke bør sitte i styrer for selskap.

– Dersom det er slik at lova brytes, er ikke dette ei sak for kontrollutvalget i Sunndal der du sjøl er medlem?

– Kontrollutvalget behandlet en sak om dette for noen år siden. Der konkluderte revisjonen med å anbefale at ordføreren går ut av styret i næringsselskapet. Det er ikke fulgt opp.

Rød sier han har meldt fra til kontrollutvalget om at han vi diskutere måten SuSu deler ut penger på i utvalget til høsten.

– Ukjent

Ordfører Ståle Refstie sier han ikke kjenner til at kontrollutvalget skal ha bedt ham vurdere å gå ut av styret i næringsselskapet.

– Det er nytt for meg. Når det gjelder påstanden om at det ikke er skrevet protokoller etter møtene i programstyret for SuSu, er dette direkte feil. Det er ført utfyllende protokoller som ligger i Surnadal kommune sitt arkivsystem. Disse skal vi få gjort tilgjengelige også gjennom Sunndal kommunes arkiv. Praksisen med at programstyret deler ut penger er noe begge kommunestyrene og fylkeskommunen er kjent med. Det er ingen som har protestert med denne praksisen som har vært fulgt helt siden vi hadde Sunndal 2013-programmet, sier Refstie.